Žijeme jen jednou

recenze

Já a holka odvedle (2018) / knihomolka_elka
Já a holka odvedle

Pokud se chystáte tuto knihu číst, raději si nečtěte žádnou recenzi. Ano přesně tak, kniha je napsaná bravurně a já u ní nejednou plakala, avšak její podstata je založena na jediném dějovém zvratu. Obávám se tedy, že pokud ho odhalíte, nikdy nebude váš prožitek z knihy úplný. Takže raději se k týhle recenzi vraťte až po přečtení a můžeme tu spolu sdílet názory.



Já a holka odvedle, je prvotina mladého Amerického spisovatele Jareda Recka, která vás beze sporu dostane. Sám autor o sobě tvrdí, že je velkým fanouškem Johna Greena a vlastně i k tomuto současnému velikánovi young adult literární scény bychom jej mohli přirovnat. A mohu-li dodat čistě osobní poznatek, podle mě jej tímto dílem i předčil.

Matt Wainwright je patnáctiletý kluk jako každý jiný. Studuje na střední škole, žije pro basketball, poflakuje se s kamarády a miluje svoji nejlepší kamarádku Tabby. Tady se vlastně dostáváme k onomu zádrhelu. Matt nedokáže prolomit přátelský vztah a vyrukovat na Tabby se svými city. Začíná přicházet o iluze lásky v momentě, kdy začne Tabby chodit s Liamem Brandsonem, starším klukem a vynikajícím baskeťákem. Do toho všeho se Mattovi přestává dařit v jeho tolik milovaném basketbale. Najednou se cítí odsunutý na druhou příčku. Tabby, která s ním trávila každý volný okamžik, teď svůj čas věnuje Liamovi a tak má Matty dostatek času na utápění se ve vlastní samotě. Knižní dny začnou ubíhat velice pomalu, vlastně je každý den stejně všedně nudný – osamělá cesta do školy, osamělé hodiny ve škole, nepříliš slavné hodiny basketballu, osamělá cesta ze školy a pak běžná domácí rodinná rutina... Jakoby se najednou Mattův život scvrknul do těchto čtyř bodů, a to nikdo netuší, že se schyluje k událostem, které navždycky ovlivní hned několik životů…

Tady bych s vyprávěním příběhu zastavila, ať opravdu neprozradím všechno. Můžu jen říct, že jsem TO opravdu netušila. Knížku jsem začala číst jako běžnou young adultovku a ona tak i ze začátku působí, nicméně co z této knížky nakonec vylezlo je opravdový unikát. Vlastně bych tuhle knihu přesněji klasifikovala jako psychologickou young-adult literaturu. Investice do této knihy litovat rozhodně nebudete.

PS: ještě bych chtěla vyzdvihnout obálku knihy, která prostě musí upoutat každého. Je neobvyklá a nádherná a za to palec nahoru grafikům! Nicméně nepraktičnost této obálky mi poněkud vadila. Hezké věci bývají velice často nepraktické. Neustále jsem se při čtení bála, že si knihu roztrhnu. Možná bych proto zvolila pevnou i tu druhou stranu. Ale to je jen můj osobní poznatek a knize za to bodík rozhodně nestrhnu!

Komentáře (0)

Přidat komentář