Zelená edice - Vražedkyně

recenze

Vražedkyně (2020) 3 z 5 / Danago
Vražedkyně

Bohužel tato „zelená“ edice u mě po určitých zkušenostech nevyvolává úplně chuť si knihu pořídit a přečíst. Ale myslím, že to platí i naopak a někteří čtenáři ji vyhledávají, aspoň soudě podle toho, že u nás v městské knihovně má svůj samostatný celý velký regál.

Knihu Les Bor, která vychází z ostatních hodnocení o něco lépe,jsem nečetla , takže nemůžu porovnávat a možná je to i dobře.
I když nejsem úplně faninka českých detektivek, tak jsem souhlasila a panu autorovi slíbila, že si toto volné pokračování přečtu. Děkuji za na nabídku recenze a projevenou odvahu snést mé hodnocení.

Případ začíná nálezem tří mrtvých těl v rodinném domku v Soběslavi. K vyšetřování je povolán podplukovník Petr Machala, který začíná spolupracovat s nováčkem Martinem Tůmou. Postupně se zjistí, že oběťmi jsou bývalí manželé a jejich půlroční vnuk. Jedinný, kdo asi přežil je dcera a matka dítěte, která ale není k nalezení a policie se domnívá, že může být také v nebezpečí života. S postupujícím vyšetřováním se odhaluje, že se možná nejedná o jednoho pachatele, ale pohřešovaná dcera se stává také potenciální podezřelou.

Knížku jsem přečetla na jeden zátah je opravdu čtivá a překvapivě akční. Zápletka ani hlavní postavy v knize nejsou průhledné a určitě jsem neodhadla, jak se příběh bude vyvíjet. Ikdyž jsem myslela, že už všechno vím, opak byl pravdou.
Jedná se o tak trochu jiné pojetí než jsem v detektivkách zvyklá. Autor se nezaměřuje jen na hlavní příběh a na vyšetřování , ale ukazuje nám širší pohled na problematiku zločinu a genetických dispozic ke zločinu jako takovému. V knize jsou zapracovány odstavce skutečných pojednání z nejrůznějších oborů a případ, který se zde odvíjí to zajímavě doplňuje. Bohužel to možná úplně každý neocení, protože to příběh staví trochu jinam než by čtenář mohl čekat, ale mě se to líbilo.
I když uznávám jsou zde i pro mě určité nudné a zbytečné pasáže, které jsem neváhala, tak trochu přeskočit.
Některé způsoby jednání a motivy pachatele mi připadaly nevěrohodné, ale to bude asi mým nastavením mysli. V knize je vše vysvětlené, tak že si to autor dokáže obhájit. Přesto spíš by tomu měl uvěřit čtenář.

Kniha je druhou v sérii Jihočeské detektivky, ale jedná se o samostatný příběh, nenavazuje na Les Bor , takže se dá číst bez obav samostatně.
Jde jednoduchou detektivní zápletku, kterou nemůžete srovnávat se světovou krimi. Spíše odpočinková jednohubka.

Komentáře (0)

Přidat komentář