Nelehká cesta státi se spisovatelem

recenze

Budeme mít doma spisovatele (2018) 5 z 5 / Danago
Budeme mít doma spisovatele

Autorova velice povedená prvotina a moje druhé setkání s tvorbou pana Jaromíra Žida, takže čtu v opačném pořadí. A opět jsem nadšená. Objevila jsem skvělého a určitým způsobem naprosto originálního autora.
Přestože se kniha tváří jako jednolitý příběh, jedná se spíše o počin, kde hlavní hrdina Albert se, tak nějak pod nátlakem rodičů, rozhodne stát se spisovatelem. A aby dokázal, že to myslí vážně, začne psát.
Hlavní dějová linka obsahuje asi rok běžného života Alberta, jeho kamaráda (počítačového mága) Leoše a Albertovi mladší sestry Kájiny, tato linka byla pro mě nejzábavnější a opravdu hodně jsem se u ní zasmála, ukazuje typický život asi už ne dnešní mládeže. Spíš té devadesátkové takže tak trochu mojí....
Příběh, obsahuje také spoustu limeriků - zábavných říkanek nejrůznější kvality, což ukazuje obraz začínajícího spisovatele, který se teprve hledá. Albert, ale bojuje i s dalšími úskalími, nejen na poli spisovatelském, ale i na poli běžného pubertálního života, kamarádství i lásky. Vše velice citlivě a při tom s humorem vykreslené do dokonalosti.
Ale je nutné čtenáře připravit na to, že ústřední děj přerušují povídky napsané naším hlavním hrdinou. A protože se stále hledá, jsou to povídky velice různorodé, především se jedná o rozmanitost žánrů. Najdeme tu magický příběh, pohádku, horor, detektivku, příběh ze života. Vše dokonale vypointované a logicky i humorně doladěné. Povídky jsou nápadité, velmi originální, čtivé a svěží. Humor je zde opět lehce nenásilný.
Líbilo se mi velice zajímavé propojení dvou prvních povídek, které byly tak trochu ozvláštněné určitou staromódní formou.
Originální na tomto dílku je právě to, že autor tyto povídky vložil do příběhu, a tím jim dal tak nějak důvod vzniknout. Považuji to za úžasný, neotřelý nápad.
Doporučuji jako velice zábavné, pestré a svižné čtení, opět skvělá hra se slovy, která vás bude bavit a nebude vás unavovat a už vůbec nebude nudit.
A ano je zde cítit chytrý a laskavý, až „svěrákovský“ či „ebenovský“ humor, který je pro mě asi ten pravý.
Přála bych si najít více takových skvělých současných českých autorů .

Komentáře (0)

Přidat komentář