Záblesk života přináší emotivní pohled na ukončení těhotenství

recenze

Záblesk života (2019) 4 z 5 / LukBook
Záblesk života

Knihy americké spisovatelky Jodi Picoultové jsou oblíbené zejména díky silným tématům, které autorka dokáže mistrně zpracovat. Nejinak tomu není ani u jejího zatím posledního vydaného románu Záblesk života.

Tentokrát dostává prostor trochu kontroverzní námět potratů, jejich legality a morální stránky. Děj se samozřejmě odehrává v autorčině rodné Americe a díky tomu je atmosféra celé knihy trochu jiná, než by byla třeba u nás v Čechách. Čtenář se setkává s protestanty, kteří se někdy nebojí v rámci svého názoru použít i násilí. A to je vlastně hlavním bodem celého příběhu.

Na reproduktivní kliniku jednoho dne vtrhne šílený střelec, který zahájí palbu a vzápětí si vezme přítomné jako rukojmí. Hlavní motiv je od začátku jasný. Jeho dcera otěhotněla a následně si nechala vyvolat potrat. A její tatínek s tím zrovna nesouhlasí. Situace je velice napjatá a policejní vyjednavač musí zapojit všechen svůj um, aby nedošlo k dalším ztrátám na životech. Navíc se pro něj situace stane velice osobní, mezi rukojmími je totiž jeho dcera.

Jestli si myslíte, že jsem Vám prozradil až příliš mnoho, určitě tomu tak není. Všechny tyto informace dostanete už v první kapitole. Autorka se totiž tentokrát rozhodla jít na věc trochu jinou cestou. V úvodu předkládá čtenářům vyústění celé situace a následně se zpětně vrací k jejím kořenům. Celý děj se tedy odehrává pozpátku, každá část se stala o hodinu dříve.

Mnoha čtenářům tento styl příliš nesedl, ale jednoznačně se jedná o poměrně odlišný způsob vytvoření zápletky. Navíc v něm nenaleznete pouze negativa, ale určitě i řadu pozitivních rysů. Hned na začátku se ocitáte uprostřed vrcholné akce a postupně odhalujete její příčiny a předcházející události. S každou kapitolou vyvstane nějaká otázka, kterou zodpoví další část. Navíc hned úvodní úsek končí momentem, který vás nenechá odpočinout až do samotného konce.

Hodně záležet si tvůrkyně dala i na samotných postavách. Těch je tentokrát poměrně dost, a přestože mezi ty hlavní se řadí policejní vyjednavač a jeho dcera, ani ostatní za nimi svou důležitostí nezaostávají. Můžete se těšit na několik životních příběhů, každý trochu jiný, které spojuje jedna věc. Těhotenství a potrat.

Navíc se poměrně rychle mění pohledy na jednotlivé jedince, díky čemuž je děj velice akční a nenechá vás ani na chviličku oddechnout. Chvíli se na svět koukáte očima policisty, následně pachatele nebo některého rukojmích. Všechny tyto faktory způsobují, že román opravdu není úplně jednoduchý, ale o to větší je jeho kouzlo a efektivita.

Samotné téma potratu je popsáno poměrně podrobně a zanechá ve vás mnoho emocí i názorů. Některé okamžiky na mě byly téměř moc, protože poskytovaly opravdu důkladný pohled na ukončení těhotenství. Názor na celý tento zákrok nechám na každém z vás. Samozřejmě se v mnoha případech jedná o nezbytnou věc, na druhou stranu to pro samotnou ženu musí být vždy velice náročným okamžikem, který na ní může zanechat následky až do konce života.

Jodi Picoultová i tentokrát zasáhla na správném místě, svou knihou může vyvolat řadu debat, a především donutit mnoho žen i mužů k zamyšlení. Rozhodně se nejedná o žádnou oddychovou literaturu, ať už námětem nebo formou, kterou byla napsána. Přesto si tato kniha zaslouží pozornost a všichni fanoušci této autorky by si ji neměli nechat ujít.

Recenzní výtisk poskytla společnost Euromedia Group, pod jejichž nakladatelstvím Ikar kniha vyšla

Komentáře (0)

Přidat komentář