Dokonalý thriller se vším všudy

recenze

Náledí (2019) 5 z 5 / katule1992
Náledí

Jednou přijde čas, kdy sníh roztaje a najevo vyjde vše, co předtím přikryl. Stejně tak bychom mohli popsat i novinku Náledí od švédské autorky Carin GERHARDSEN, známé díky předešlé pětidílné Hammarbyjské sérii. Studený sníh zakryje všechny stopy tragické autonehody, ale s postupným táním se objeví nejen oběť, ale také motiv...

Osudná autonehoda....

Jeanette je znuděná svým manželským životem, který po smrti jejich jediné dcery přežívá jen zázrakem. Není proto div, že si krom pracovních povinností užívá také mimomanželský poměr. Přestože se jejich tajné schůzky odehrávají daleko v lesích od zvědavých očí, Jeanette začíná čím dál tím více přemýšlet nad tím, jaké by to bylo, kdyby se oba dva rozhodli opustit své rodiny a začali spolu nový život. To ale nevěděla, že brzo jejich životy změní jedna jediná autonehoda, jíž budou svědky.

Sandra čeká na taxík ověšená nákupními taškami a má pocit, že její den už nemůže být horší. To se ale mýlila. Stejně jako Jeanette, i ona si ponese následky jednoho jediného nevinného svezení v autě až do konce svého života a už nikdy nic nebude stejné jako předtím.

Kerstin chystá sváteční večeři pro svého manžela, kterého tak dlouho neviděla. Konečně má přijet. Vše skončí a oni mohou začít úplně nový život. Už jim v tom nemůže nic zabránit. Nebo snad ano?

Tři ženy, tři životní příběhy. Ani jedna se navzájem neznají a přesto je dělí od společného trápení několik málo sekund. Za vším stojí jeden jediný den. Jeden okamžik. Jejich životy se v tu chvíli třepí na milion malých kousků a každá z nich ponese tíhu svého svědomí už nadosmrti.

Ani thriller, ani detektivka....

Náledí je dle mého kniha, kterou nelze tak lehce zařadit, protože přestože v sobě prvky určitého napětí má, není to úplně typický thriller a na druhou stranu, to není ani klasická detektivka, na kterou jsme jako čtenáři zvyklí. Mohli bychom tedy knihu například definovat jako detektivní psychologický thriller a budeme spokojeni. Od oné osudné autonehody se pak postupně odvíjí jednotlivé příběhy hlavních i vedlejších hrdinů, díky kterým se čtenáři setkávají s emocionálními propady až na samé dno a poznají každého z nich až do morku jejich kostí.

Celý příběh je poskládán z dvou časových linií (před a po) vyprávěný z několika pohledů účastníků nehody. Ty jsou zařazeny do krátkých nepravidelně se střídajících kapitol, které drží své čtenáře v neustálém napětí. Navíc Carin Gerhardsen si coby matematička bravurně vypočítala, co bude na čtenáře zabírat a v jakých dávkách má informace v knize předsouvat, no a vy máte pak pocit, že si s vámi autorka tak trochu hraje. Když už si totiž myslíte, že Vás nemůže nic překvapit - BUM!!! Další tvrdý náraz.

Hlavní myšlenka knihy není vůbec složitá, vše se točí kolem jedné autonehody, která spustí doslova lavinu událostí. Přestože je v knize poměrně málo postav, vzhledem k propletenosti jednotlivých vztahů a především autorčinu záměru odhalování informací se můžete velmi lehce splést, kdo je vlastně kdo. O to byla pro mě kniha více zajímavá než kterákoliv jiná.

V průběhu čtení jsem se obávala, aby autorka byla schopná zakončit knihu s dostatečnou noblesou, kterou si zaslouží, ale jak jsem již psala, díky její matematické přesnosti každý dílek příběhu zapadl na milimetr přesně. V závěru mě navíc lehce některé aspekty poměrně překvapily a přestože jsem už ke konci tušila, kdo za vším stojí, jsem jako čtenář naprosto spokojena a neberu rozuzlení jako mínus.

Pochválit musím také velmi vyvedenou obálku knihy, která se k příběhu dokonale hodí a skvěle se mi bude v knihovně vyjímat.

Pokud patříte ke čtenářům milující zamotané příběhy s překvapujícími zvraty, je Náledí to pravé ořechové. Já osobně bych knihu doporučila naprosto VŠEM!!! Tak nadšená jsem po dočtení knihy opravdu dlouho nebyla.

https://knihypodlupou1.blogspot.com/2020/02/carin-gerhardsen-naledi**l

Komentáře (0)

Přidat komentář