Náledí

Náledí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423250/bmid_naledi-uZw-423250.jpg 4 110 41

Milenecký pár udržující mimomanželský poměr nasedne do auta a jede na odlehlé místo. Mladou ženu v nesnázích nečekaně sveze neznámý muž. Kdosi se po zasněžených silnicích řítí moc rychle. Všichni projedou kolem stejné skalní strže. Ale jen jeden někoho smete ze silnice, jen jeden někoho nechá zemřít. Na začátku se vzájemně neznali, nyní je spojuje stupňující se spirála násilí, a ačkoli ani jeden z nich neví všechno, přesto někdo ví dost na to, aby mohl odvyprávět celý příběh. Náledí je nepředvídatelný thriller, kde nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Vina, nenávist a destrukce ženou příběh vpřed a kdesi v dálce čeká euforie z pomsty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Det som göms i snö , 2018


více info...

Přidat komentář

85098211
31.12.2023 3 z 5

(možné drobné spoilery)
Kniha má nádhernou obálku, ale jinak je (za mne) příběh jako takový spíše průměrný. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala v jednotlivých postavách, to byl ovšem ten nejmenší problém ;-). Ve vyprávění se střídají dvě časové roviny, jedna ze současnosti, tj. z roku 2018, a druhá z doby před čtyřmi lety, kdy došlo hned k několika více či méně důležitým událostem. Autorka čtenáři představí několik žen, z nichž jedna je milenkou ženatého muže, další jeho manželkou a ještě další obětí znásilnění, z něhož se jí narodilo dítě. No a potom je zde několik mužů, kteří s tím, co se stalo, samozřejmě také úzce souvisí. Například ten, který je otcem onoho dítěte, má ženu a ta (samozřejmě) o jeho prohřešku nemá tušení...
Autorka píše sice dobře a také rozuzlení mne dokázalo docela překvapit, kniha se mi ovšem nelíbila natolik, abych ji mohla ohodnotit lépe. Navíc mi byly všechny postavy do jedné nesympatické, a tak jsem si žádnou z nich nedokázala oblíbit, i když jsem se o to opravdu snažila. A docela mě to mrzí - už z toho důvodu, že to byla moje poslední kniha v tomto roce...

Izu
14.09.2023 3 z 5

Od autorky byla mnohem lepší Hammarbyjská série. Průměr.


Niu
07.04.2023 5 z 5

Tohle bylo fakt skvělé. Velmi netradiční. Co kapitola, to další překvápko. Myslíte si, že už bylo dost? Ani náhodou! Uf. Chvilkama mrazivé, nepříjemné, děsivé a vzápětí láskyplné, přátelství-plné. Úvahy o tom, co máme udělat, co jsme neudělali, co jsme udělali špatně, ... Nečekejte typickou detektivku, neb policie má opravdu omezený prostor a spíš příběh zakončuje jako sladká tečka po hlavním chodu. Od Náledí jsem čekala cokoliv, jen ne to, co kniha nabídla. Krátké kapitoly, střídání postav a vyprávění z jejich pohledu, návraty v čase. Za mne super psycho-thriller. Měla jsem pár favoritů, leč ti v knize nefigurovali. Hlavní postava mi byla blízká už jen sdílením stejného jména, to se mi často nestává v knížkách :o) Levné knihy umí překvapit.

evickakyticka
23.09.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem měla chuť na nějaký ten thriller a tady jsem určitě nešlápla vedle. Možná je to tím, že thrillery moc nečtu, ale jsem z knihy nadšená. Bylo to napínavé, občas jsem se musela vracet na začátek, abych se do příběhu nezapletla. Proto odpouštím drobné nedostatky, hodnotím plným počtem a doporučuji.

ladyfromskye
25.06.2022 3 z 5

Nebyl to úplně špatný thriller. Ale těch náhod tam za mě bylo trochu víc, než je pravděpodobné, a hlavně: postavy mi vůbec nesedly. Bylo mi úplně fuk, co se s nimi děje, vlastně mě většinu času všechny neskutečně iritovaly. Škoda, námět zněl fakt hodně zajímavě. Chválím tedy alespoň obálku, ta se celkem povedla.

bupilla
20.12.2021 3 z 5

Práve dočítaná a pocity rozporuplné.
Čítanie ma najprv dosť bavilo, ale po dvoch tretinách knihy som už bola vyslovene unavená z toho prekombinovania a nereálnych situácií a súvislostí.
Záver som tušila, ale tak nejako dúfala, že to bude inak, že to bude prekvapenie - nebolo.
Mrazivú atmosféru, ktorú sľubovala krásna obálka aj anotácia, som si teda moc neužila.
Postavy ploché, každá niečím podstatným vyslovene nesympatická - až na malého Erika, o ktorom sme sa ale toho moc nedozvedeli.
Nechcem spoilovať, takže viac písať nebudem... uzavrela by som to tak, že kniha je priemerná, je to psychologický román s kriminálnou zápletkou, stojí za prečítanie hlavne pre začínajúceho čitateľa v tomto žánri.

Péťa1950
24.09.2021 3 z 5

Anotace velmi podrobná. Ani jedna postava mi nebyla sympatická, snad nejvíc "máma". Závěr trochu pohádkový, dobro zvítězilo nad zlem. Dítě jako "Černý Petr". Moje první kniha od autorky, dojem rozpačitý.
Přečtěte si a udělejte vlastní názor.

tami1
14.08.2021 5 z 5

Skvěle jsem se bavila!

Tento příběh je takovým pomyslným loupáním cibule. Vrstvu po vrstvě se před námi objevují důkazy, domněnky a motivy, které nás zavedou k událostem jednoho mrazivého, lednového dne. Autorce se povedlo složit barvitý příběh ze střípků osudů nesourodých osobností do povedené mozaiky.

Roseblood
14.01.2021 5 z 5

Tak to byla jízda. Knížku jsem nechtěla dát z ruky, četla se sama. Je napínavá, bavily mě postavy a jejich propletené osudy.

Líbilo se mi rozuzlení a nechybělo ani překvapení, kdy jsem si myslela, že už mě knížka nepřekvapí a ono najednou ano.

Krásná kombinace žánrů, drama/psychologický thriller ale ne nějak přes čáru drsný, spíše smutný.
Je to také příběh o pochopení a odpuštění, o lásce, která často může manipulovat. Před čím je člověk schopen zavřít oči, když je do toho druhého zamilovaný. Jak chování hlavních postav ovlivnilo jejich životy. Jsem moc moc moc spokojená a vřele doporučuji, stojí za přečtení

5/5*

gordon13
12.01.2021 2 z 5

Jsem zklamaná, zajímavě nastíněný příběh se zvrhl v druhé polovině v opravdu děsivou slátaninu. Autorku mám velmi ráda, ale tohle se jí nepovedlo, druhá polovina knihy byla tak hloupá, že jsem se za ní až styděla! Velká škoda!!

Arsi007
25.11.2020 1 z 5

Děj je tak zamotaný, že když se ho snažíte někomu převyprávět, vypadáte jako blázen. A proč je to zatím nejhorší kniha, kterou jsem v tomto roce přečetla? Těžké povědět. Nebylo by to špatné, místy zažíváte i lehký záchvěv napětí. Ale pokaždé v takové chvíli autorka začínající spád tak nešťastně utne, že si čtenář připadá jako blbec, co ho to jako vůbec napadlo si myslet, že se tam stane něco zajímavého. Za thriller bych rozhodně knihu neoznačila.

Konec byl taaaaak natahovaný, postavy nesympatické a úplný závěr tak sluníčkově deb*lní, že se mi chtělo brečet nad tím kolik času jsem nad knihou strávila ????

IG: @hanybooks

Lumír23
22.11.2020 5 z 5

A za mě dobrý. Fakt že jo, zajímavě popsaný děj z více pohledů, i já jsem se zorientoval a to mám v postavách často chaos, opravdu dobrý. Není to ta až sadistická seveřina, v některých myšlenkových pochodech jsem se ztrácel a byl z nich na prášky, ale v sumě jsem byl spokojený.

Zara
18.10.2020 2 z 5

Jako by předchozí "Hammarbyjskou sérii" psal úplně jiný autor...
Příběh vystavěný na pilotní události, která je jednou z mála progresivních míst v ději - zbytek je už jen minimum překvapení, zato hodně vaty v podobě konjunktivních souvětí typu "kdyby, tak by..." postavy ploché a bezkrevné.
Za mě velké zklamání.

galinek
05.08.2020

Náledí je pěkný příběh. Vina, svědomí, pokušení,... V závěru trochu pohádka, ale proč ne:-),...z počátku jsem četla přerušovaně, ale tato kniha si zaslouží čas na četbu, pak to letí. Dávám 5*.

josska
11.07.2020 4 z 5

Spisovatelku jsem četla poprvé a líbilo se mi to,čtivé,napínavé,pořád jsem byla ve střehu,,,,určitě si přečtu i tu její vychvalovanou serii...

bookcase
24.05.2020 5 z 5

Zajímavě pojatý thriller o vině a svědomí. Nutno dávat pozor, je tam hodně postav a dost se jejich linky pletou než se do toho člověk dostane.

Dandy1
22.05.2020 4 z 5

Moje první kniha od autorky mě mile překvapila. Určitě si přečtu i ostatní její knihy.

Illaa
21.05.2020 2 z 5

Můj šálek čaje to bohužel nebyl, na mě to bylo trochu překombinované. Ze začátku mi dlouho trvalo, než jsem se zorientovala v postavách. Celkově tam všechno souviselo se vším a všichni se nějak znali s každým. A rozuzlení nebyla také žádná bomba, za kterou by to zdlouhavé čtení stálo.

Sobotikova
04.05.2020 2 z 5

Ovlivněna obálkou a anotací jsem se na knížku moc těšila. Do půlky se to ještě dalo, ale pak můj zájem klesal a klouzal po náledí až spadl do srázu a já knihu nedočetla. Pro mne překombinované a nerealistické.

MirkaProk
03.05.2020 3 z 5

Po přečtení Hammarbyjské série, která byla naprosto skvělá, jsem od této knihy čekala úplně něco jiného. Kniha se četla dobře, proto jsem ji přečetla za dva dny. Na konci mírné překvapení, ale jinak mě nějak nenadchla, ale ani nemohu říct, že by byla špatná. Znovu už bych ji nečetla, ale nelituji, že jsem ji přelouskala.