Vraždy v Midsomeru po česku

recenze

Vraždy s odstupem (2021) 4 z 5 / akinomV
Vraždy s odstupem

Další kniha ze série Původní česká detektivka z nakladatelství MOBA. Autorka této knihy je pro mě velkou neznámou, ale už teď vím, že její další knihu si ráda přečtu.

V knize se seznamujeme s mladým lékařem Markem Dostálem, který se místo kariéry v nemocnici rozhodl přijmout místo obvodního lékaře na malém městečku. Slibuje si od toho bližší kontakt s lidmi, ale i zdravější způsob života na venkově. Opustil tak slibnou práci, i svou přítelkyni z nemocnice, která o kariéře obvodní sestřičky nechtěla ani slyšet a využil nabídky starého praktického lékaře, který odcházel do důchodu, aby po něm převzal jeho pacienty.

Jeho představy o dokonalém životě na maloměstě se mu zhroutí již první den v nové ordinaci, kdy mu nedorazí jeho zdravotní sestra a on ji posléze nalézá doma mrtvou. Případ přebírá major Krčil a jeho tým z Jihlavského oddělení vražd, který máme možnost sledovat při jeho rutinních postupech. Pomalu se navyšuje počet podezřelých, ale to hlavní, motiv zločinu, je stále neznámý. A když se do řešení případu zaplete i mladý lékař, který má moc rád záhady a detektivky, začnou se dít věci, které nikdo nečekal. U jedné vraždy totiž nezůstane.

Moc se mi líbilo zasazení děje do prostředí menšího města, kde se všichni znají a nemohou tak pochopit, že by někdo z jejich blízkého okolí mohl provést něco tak otřesného, jako je vražda. Tak jak mám ráda klasické anglické detektivky, tak bych řekla, že toto je podobný styl přesunutý do české krajiny. Máme zde starousedlíky, kteří si žijí svůj zdánlivě poklidný život. Nebo mladého lékaře, který ten svůj život mění a okolnosti ho přinutí se pustit do pátrání. Prostě ten správný mix přísad na dobrou detektivku.

Přiznávám, že vraha jsem poznala hned, jak se objevil na scéně, ale i to mi nebránilo číst dál a vidět, jak se smyčka pomalu utahuje a vrah je dopaden. Samozřejmě, že budu raději, když bude vrah příště více utajený, ale rozhodně si další knihy od této autorky nenechám ujít. Už proto, že autorka píše velmi čtivě a krátké kapitoly vás nutí ve čtení stále pokračovat. V mém případě jsem pokračovala tak, až jsem knihu přečetla za jeden den :-)

Komentáře (0)

Přidat komentář