Vražda v Schönbrunnu

recenze

Vražda v Schönbrunnu (2021) 4 z 5 / akinomV
Vražda v Schönbrunnu

Beate Maxian – Vražda v Schönbrunnu

Přiznávám, že televizní detektivky z rakouského prostředí jsem sledovala a kolikrát si u nich ráda oddechnu i teď. Ale rakouské příběhy v knižní podobě, to jsem asi nikdy nečetla. Nebo si toho nejsem alespoň vědoma. Proto jsem byla velmi zvědavá na knihu Vražda v Schönbrunnu, která má na titulní straně označení „Vídeňské krimi“. Jedná se o šestý díl ze série Novinářka Sarah Pauliová. Nakladatelství Moba vydává knihy v jiném pořadí, takže je možné si přečíst ještě Vraždu v hotelu Sacher, který je však již devátým dílem.

Jak nám samotný název prozrazuje, kniha nás zavádí do prostředí Vídně, především do zámeckého parku Schönbrunnu. Zde je objevena mrtvá žena ve svatebních šatech. O co víc je pak šokující, když se zjistí, že je to bývalá snoubenka velmi zámožného majitele řetězce hotelů Felixe Beermanna, která zmizela před pěti lety, když měli dva týdny před svatbou.

O případu se dozvídá novinářka Sarah Pauliová, která právě chystá velký článek o svatebních zvycích. Hlavní vyšetřovatel Martin Stein, který zná Sarah z minulých dílů, ji vyhledá a na případu spolupracují. Zvláště, když se ukáže, že se případ může Sarah dotýkat více, než si kdo myslí. Neznámý ctitel ji totiž posílá obrovské kytice rudých růží. A jelikož se Sarah zajímá o symboly, mýty a různé obyčeje, propojí si to vše s novým případem.

V knize se prolíná vyprávění Sarah, která pátrá mezi kamarády a kolegy zemřelé, tak i Valentiny, která je jak novou snoubenkou Felixe, tak i ženou, která nalezla tělo jeho předchozí snoubenky. A tak nás to přivádí k myšlenkám, zda to byla náhoda nebo něčí plán.

Na knize oceňuji, že i když jsem předchozí díly nečetla, autorka nás uvede do historie hlavních postav a tak si velmi rychle uděláme obrázek, kdo je kdo. Hlavní postavy Sarah a Martina Steina jsem si docela oblíbila a určitě bych si ráda o nich přečetla víc. Myslím, že nedostaly tolik prostoru, jakého si zaslouží. Práce policie tu vůbec není zastoupena, většinou se o jejich konání dozvídáme jen při rozhovorech se Sarah nebo s Valentinou.
Také bych autorce vytkla, že některé detaily nebyly v závěru vysvětlené. Vlastně to působilo dojmem, že chce autorka příběh rychle ukončit a na větší vysvětlení už prostě nedošlo.

Určitě bych ale knihu úplně neodsuzovala. Čtení je to příjemné, nenudila jsem se a jako oddechová detektivka je to správná volba.

Komentáře (0)

Přidat komentář