Vražda v hájovně

recenze

Lišákova pravda (2019) 3 z 5 / Centurion.d
Lišákova pravda

Lišákova pravda je několikáté kniha ze série autorky Jarmily Pospíšilové s hlavními hrdiny - policejním komisařem Klenským a jeho družkou Marií. Pro mě to však byla první kniha této autorky, kterou jsem četl, a byl jsem velmi zvědavý v čem tkví její popularita a veskrze pozitivní hodnocení v různých knižních databázích.

Samotný příběh se odehrává v okolí Bystřan, kam do nového penzionu U dvou lišek přijíždí na dovolenou hlavní hrdinové, aby si prohlédli místo, kde plánují svoji svatbu. Klenský je však odvolán zpět do práce kvůli vraždě, kterou je třeba objasnit a Marie tak zůstává na dovolené sama. A jak jsem pochopil z náznaků v textu, nebyla by to ona, aby se nepřipletla k nějaké vraždě. Tentokrát k jedné objasněné, ke které došlo v penzionu (bývalé hajovně), kde je ubytovaná.

Celý příběh je psán pozvolným tempem, takže nečekejte nějaký akční thriller. V první polovině knihy nám autorka předkládá život a vztahy hajného Antonína Lišky a nakousne pár možných motivů a problémů. Následně skočí o pár let do budoucnosti a my se konečně v polovině knihy seznamujeme s hlavními hrdiny. Marie se spolu s námi začne dozvidat o vraždě hajného, objeví pochybnosti o pachateli a donutí svého přítele, aby případ znovu prověřil. Klenský nalezne nesrovnalosti a pouští se do vyšetřování. Vrah možná není vrahem a podezřelých je hodně.
Jak to dopadne? To už vám neprozradím, ale dozvíte se to až skoro v poslední kapitole knihy a možná budete překvapeni.

Závěrem mohu říci, ze kniha je dobře napsaná, dobře se čte a autorčin styl vyprávění vás rozhodně vtáhne do děje. Samotný popis vyšetřování je takový okrajový, dozvídáme se jen nejnutnější informace a do románu se hodí.
Knihu určitě doporučuji všem čtenářům českých detektivek. V edici Původní česká detektivka bych ji zařadil k těm lepším.

Komentáře (0)

Přidat komentář