Vrahovy hádanky

recenze

Vražda s nápovědou (2022) 5 z 5 / a.k
Vražda s nápovědou

Soudní lékařka Julia Schwarzová se snaží vypořádat se svou novou pozicí vedoucí na Ústavu soudního lékařství v Kolíně na Rýnem. Mnohem raději tráví čas na pitevně, kde právě skončila mladá žena. Policie předpokládá smrt nešťastnou náhodu po zásahu elektrickým proudem v koupelně. Julia ale objeví na těle mrtvoly zvláštní tetování, které nikoho nenechá na pochybách. Vrah odkazem, který zanechal na oběti, posílá policii hádanku. Když ji vyluští včas, mohou zachránit další lidský život.

Případu se věnuje komisař Florian Kessler. Spolu s Julií se jim podařilo odhalit už ne jednoho šílence. Mají k sobě blízko i mimo pracovní povinnosti. Florian ale bohužel netuší, jak na tom s Julií skutečně jsou. Jestli mají vážný vztah, nebo jen nalézají relax při občasných nočních intimitách. Asi by chtěl víc, Julia je však odtažitá, k jejich vztahu přistupuje s racionální chladností, právě tak jako ke své práci.

Čtvrtý případ série se sympatickou dvojicí Julia Schwarzová a Florian Kessler lze číst i jako samostatnou detektivku. Lehká romantická linka mezi oběma aktéry je pouze na okraj. Veškerý potenciál je věnovaný pátrání po (jak se záhy ukáže) sériovém vrahovi, který hraje svou zvrácenou hru plnou šifer a hádanek, s těžko rozluštitelným motivem. A oběti přibývají závratnou rychlostí.

Julia se spolu se svou asistentkou Lenjou zapojí do luštění vrahových hádanek. A sama Julia se dokonce přímo nachomýtne u vraždy, při kterém zahlédne vraha. Když zachytí stopu, nic ji nezastaví. Vrah si s nimi hraje, buď vyřeší jeho přihlouplé kvízy, nebo někdo zemře. Tak jednoduché, a přitom tak kruté je pravidlo.

Vlastním dějem vyšetřování se line ještě jedna, hodně temná dějová linka. Ta je plná trýzně, psychického a fyzického násilí. Zde se žádná chyba neodpouští a násilí je na denním pořádku. Praktiky tyrana jsou za hranou lidského chápání. Zlo zde plodí ještě větší zlo.

Detektivka se moc dobře čte, zápletka probouzí ve čtenáři řadu otázek o motivu vrahova jednání a na řadu přijdou i scény plné napětí. Okusovat nehty si při nich asi nebudete, ale rozhodně je to ten typ detektivního pátrání, který není plytký a založený na nekončících výsleších, ale přináší akci a zajímavé dějové momenty. Tato série je zajímavá i tím, že k vraždám nedochází jakýmsi aktuálním vnuknutím pachatele, ale jsou plánované a dokonale promyšlené. I tentokrát má vše na svědomí kruté monstrum, jehož chování se vymyká jakémukoliv chápání.

Jednoduchá oddechovka pro detektivní čtenáře, kterou ráda doporučím.

Komentáře (0)

Přidat komentář