Vítejte ve virtuálním světě Warcross

recenze

Warcross (2018) / LukBook
Warcross

Jednou z nejopěvovanějších young adult knih tohoto roku byla jednoznačně Warcross od Marie Lu. Čtenář v ní najde virtuální realitu, romanci i poměrně akční příběh. Ale opravdu je tak dobrá nebo se jedná jen o slabý odvar Ready Player One?

Odpověď na tuhle otázku není vůbec jednoduchá. V první řadě je třeba pochopit, že každá z těchto knih cílí na trochu jiného čtenáře. Zatímco o něco známější příběh od Ernesta Clina je daleko blíže k vážnější sci-fi literatuře, Warcross je prakticky čistokrevným young adult románem. Rozhodně mu to neubírá na kvalitě, ale získává si díky tomu trochu horší kritiku.

A o co tedy v této knize jde? Warcross je hra, ke které má přístup většina obyvatel světa. Ovlivňuje jejich každodenní životy a mnohým pomáhá k výdělku. Jednoho se do ní nabourá mladá hackerka Emika a přes noc se díky tomu stane celebritou. Navíc dostává pozvánku na návštěvu od samotného tvůrce této hry, která jí navždy změní život.

Od začátku je čtenář vržen do děje, který v průběhu knihy příjemně graduje. Virtuální svět je velice přitažlivé téma a jeho spojení s životem běžných lidí prostě funguje. Nejedná se už sice o nic originálního, ale která kniha to o sobě v dnešní době může s čistým svědomím říct.

Hlavní postava Emika je poměrně sympatická, má cit pro dobro a je to taková obyčejná holka. Většina děje je soustředěná okolo ní. V knize najdeme mnoho dalších postav, ale žádná z nich se ani vzdáleně nevyrovná významu Emiky. Možná si mohla autorka více pohrát i s dalšími figurami, ale nějak zvlášť to nevadí.

Velkou část příběhu je čtenář ve virtuálním světě, kterému je přizpůsobeno i samotné město, ve kterém se většina děje odehrává. Jedná se o Tokio, což zřejmě pro většinu fanoušků young adult v Česku nebude úplně běžná lokalita. Hra ovlivňuje každodenní pohyb všech lidí. Pomocí ní si mohou například měnit výhledy z okna auta, sledovat jména budov, která se vyskytují nad nimi apod. Rozhodně se autorce povedlo celý svět Warcrossu vymyslet velice zajímavě a dobře ho vykreslit svým fanouškům.

Jedinými negativy tohoto díla je možná přílišní předvídatelnost (hlavního záporáka zřejmě uhodnete již během čtení) a dále i trochu přehnaná romantická linka. Ale chápu, pohybujeme se na poli literatury pro mladé a zejména dívky to určitě ocení.

I přesto je Warcross opravdu hodně čtivý a pravděpodobně většinu svých čtenářů zaujme. Můžete se těšit i na podrobnější návštěvu a vysvětlení věcí okolo Dark webu, což je reálná část internetu, na které se dějí hodně nelegální věci. Jeho zapojení do románu je pro mě rozhodně velkým plusem, protože se podle mého jedná o zajímavé téma.

Jestliže jste příznivci young adult, snesete trochu více romance, ale zároveň se nebojíte ani virtuální reality, rozhodně se po této knize ohlédněte. Není sice dokonalá, není to Ready Player One, ale přesto si vás dokáže získat poutavým příběhem s rychlým spádem.

Komentáře (0)

Přidat komentář