Vítejte v srdci francouzského odboje

recenze

Osvobození (2020) / Podlavicí
Osvobození

Nálepce světový bestseller už sice, co se kvality literatury týče, vůbec nevěřím, ale Osvobození byl jedním z letních, hodně propagovaných must-have, který jsem si stůj co stůj musela přečíst. A dobře jsem udělala. Román, inspirovaný reálnými událostmi a skutečnou válečnou hrdinkou, napsaný za skvělé kooperace oceňovaného producenta a neméně známé spisovatelky, zafungoval velmi, velmi dobře. Veledílo se nekoná, ale nikterak dlouhý román vás téměř okamžitě vtáhne do děje, zaujme skvěle koncipovanou strukturou a nadchne námětem věrně inspirovaným skutečnými událostmi.

Imogen Kealey je společným pseudonymem dvou tvůrčích osobností, které se na Osvobození podílely. Imogen Robertson je umělkyně, spisovatelka a režisérka píšící především historické romány s perfektní znalostí německých a ruských reálií, ze kterých ve svých románech velmi ráda čerpá. Několikrát oceňovaná žena se smyslem pro historický nádech a přesnost ve svých dílech čerpá nejen z výše zmíněných znalostí, ale také ze své úžasné fantazie. Oproti ní stojí Darby Kealey znám především jako úžasný scénarista. Mezi jeho povedená díla patří například seriál Patriot, uvedený na Amazonu v roce 2017. Touto spoluprací pak vznikl román Osvobození. A jedná se opravdu o velmi povedenou spolupráci.

Těžko byste u někoho hledali víc ženskosti než u Nancy Wake. Původem Novozélanďanku, později Australanku, vítr po problémech v rodinných kruzích zavál již v šestnácti letech do USA a o něco málo později, ve třicátých letech, také do Evropy. Svérázná, tvrdošíjná a kuráží oplývající mladá dívka si ve Francii, do níž emigrovala, okamžitě vydobyla své místo. Svou povahou prorazila především v žurnalistice a právě tehdy se začala zajímat o politiku, jejíž moc v tehdejší době sílila. V roce 1939 uzavřela kontroverzní sňatek s bohatým, o čtrnáct let starším továrníkem Henrim Fioccou. A téměř ihned po tom, co se stala vdanou paní, nabral její život zcela jiných obrátek.

Nancy Wake začala pracovat pro francouzská odbojová hnutí a brzy se také stala jejich vůdčí osobností. Žena, majíc v kabelce vždy při ruce rudou rtěnku Chanel, červený saténový polštářek a noční krém, se brzy stala symbolem svobodné, nepolapitelné Francie. A nepolapitelná byla i ona sama. Nacisté jí totiž brzy začali přezdívat trefnou přezdívkou. Bílá myš byla symbolem nezastižitelnosti a nesmírné kuráže. Po úprku z okupované Francie ve Skotsku absolvovala kurz SOE (Special Operations Executive) pro speciální operatéry, kteří byli vysláni zpět do Francie. Tam bojovali bok po boku s tamními odbojáři až do osvobození od okupace.

A úplně nejlepší na tom všem je, že Osvobození je její velmi věrnou biografií. Ano, Nancy Wake opravdu existovala. Ano, vše výše popsané a v knize zmiňované bylo skutečností. Ano, spousta jmen, názvů a míst je opravdu skutečných. Je až neuvěřitelné, jak věrně se autoři jejího příběhu drželi. Samozřejmě byla také spousta věcí za účelem čtivosti příběhu zaměněna či pozměněna, ale to nemění nic na tom, že vše, co se v Osvobození dozvíte, má reálný a podložený základ.

Osvobození je román poutající především neskutečně napínavým, syrovým a autentickým příběhem, u kterého vás mrazí z pomyšlení, že se jen několik desítek let zpět skutečně odehrál. Drama držící se věrných historických reálií, perfektních charakterových popisů a akčního děje je neuvěřitelně dobře napsanou předlohou i pro nově vznikající film s Anne Hathaway v hlavní roli. Osvobození si suverénně vydobývá místo mezi náměty skutečných příběhů a já doufám, že se mu ještě dostane zasloužené pozornosti. Skvěle napsaný, poutavý román, odehrávající se ne na pozadí, ale přímo v srdci válečného pole, je vskutku dobrým počinem, který mohu vřele doporučit.

Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář