Víš, kdo se dívá?

recenze

Víš, kdo se dívá? (2020) 3 z 5 / katule1992
Víš, kdo se dívá?

Konečně je to tady. Podařilo se mi ( nám ) konečně napsat recenzi ze dvou různých pohledů, jak jsem už nějakou dobu plánovala. Pro první dvojitou recenzi jsem si se sestrou vybrala novinku od nakladatelství COSMOPOLIS - Víš, kdo se dívá, která představuje čtenářům vraždu úspěšné instagramové hvězdičky v přímém přenosu....

Víš, kdo se vážně dívá?


PŘEHRÁT

Andrew -jediný majitel ubytování Chat Shanamore - sleduje jako vždy v noci záznam skryté kamery svého jediného hosta v chatce číslo šest. Mladičká žena se právě uložila ke spánku a velmi rychle se ponořila do hluboké spánku, ze kterého ji neprobudila ani přítomnost neznámého černého stínu ukrytého v rohu. Po několika minutách se tento černý stín přeměnil v postavu v černém, jež spící ženu brutálně ubodá. Po tomto brutálním činu se podívá do skryté kamery a tu posléze zničí....

PAUZA

Mladičká instagramová hvězdička Natalie sdílí se svými sledujícími fotografii sbalených kufrů a netuší, že to bude na dlouhou dobu její poslední fotografie, kterou nahraje na instagram. Cestou do Shanamore telefon raději vypíná, aby ji nikdo nerušil od skutečné cesty do Shanamore. Odhalit nevěru svého muže...

PŘETOČIT NA ZAČÁTEK

Již několik dní o sobě nedala vědět místní populární hvězdička, čehož si všiml značný zástup sledujících fanynek. Svůj poslední post sdílela na profilu již před několika dny a od té doby jako kdyby se po ní slehla zem. To by možná nebylo nic zvláštního, kdyby pod její poslední fotku nenapsal její manžel, že o ní nic neví a hledá jakoukoliv informaci, jež by ho dostala k jejímu nalezení. Toho se chytne Audrey. Cítí svůj první novinový článek na sto honů a rozhodne se pátrat na vlastní pěst. Odjede do Shanamore a ubytuje se v chatce v číslo šest a je celá nadšená, jakému případu je na stopě. To ale netuší, že stejně jako Natalii i ji někdo tajně sleduje..

Jak to vidím já - KATKA

Nebudu lhát, když napíšu, že jsem na tento thriller extrémně těšila. Líbilo se mi jeho pojetí od úplného začátku a nepřipouštěla jsem si, že by mě kniha mohla zklamat. Ale i na první pohled zajímavě psaná kniha dokáže nadělat pěknou paseku. Začnu ale nejprve pěkně od začátku.

Thriller mě doslova vcucnul do svého děje hned od začátku, kde jsem si pomalu uvědomovala, že rozdělení této knihy je naprosto brilantní. Střídá se minulost s přítomností a můžu říci i budoucností, budeme-li brát přítomnost jako akt samotní vraždy. Nápad, kdy se nejprve dozvíme způsob a detaily vraždy a pak skáčeme sem tam abychom věděli, co činu předcházelo nebo naopak následovalo mě učarovalo. Vhodně zvolená er-forma nás vede poté celým svým zajímavým, leč překombinovaným dějem až do samotného trpkého konce. Nicméně věřím tomu, že cesta (skákání sem a tam), kterou si autorka vybrala, zamotala hlavu nejednomu čtenáři. Už z tohoto důvodu jsem já knihu musela dočíst do konce.

Zde bych ale svoji chválu s dovolením ukončila. Jak rychle si mě kniha získala, tak stejně rychle mě i zklamala. Když pominu absolutně ploché a nevyvíjející se postavy, které prostě neměly v knize příliš prostoru, mrzí mě, jakým směrem se kniha nakonec vydala. Někdy v polovině knihy jsem totiž měla pocit, že knihu znám, než mi došlo, že si autorka trochu převzala nápad ze seriálu Black Mirrow, což by asi ani tak nevadilo, kdyby si vymyslela alespoň jiné odůvodnění než je pedofilie. Od tohoto momentu jsem začala být lehce na vážkách, co mi tato kniha ještě hodlá přinést.

Žádná z postav mi k srdci nepřirostla, ale taky mi vyloženě nelezla krkem, což musím říci, že se mi dlouho nestalo. Jak jsem ale již psala, je to rozhodně tím, že postavy nejsou plně rozvinuté a vystupují a jednají tak, jak jim bylo od autorky dáno / napsáno. A tak stejně jako v mnoha jiných knihách i zde je poměrně lehké dopředu odhadnout každičký krok hlavních i vedlejších postav.

S tím vším bych se asi dokázala vyrovnat, i když to ,,vykradení" oblíbeného seriálu nesu poměrně těžce, ale posledním hřebíkem do rakve bylo rozuzlení zápletky. V hlavě jsem měla asi tři možné scénáře, které by se mi v knize líbily a já mohla být po tom všem spokojená, ale nenapadlo mě, že když jeden z nich se stane skutečností, dokáže mě dostat do situace, kdy jsem si sama sobě kladla otázku proč mě autorka vlastně trestá.

Bohužel jsem od knihy očekávala úplně něco jiného, ale nemůžu knize upřít nápaditost, které by slušelo lepší zpracování a propracování. Za mě knihu doporučuji nenáročným a občasným čtenářům thrillerů, kteří hledají něco nového v tomto žánru. A co na knihu vlastně říká moje sestra??


Jak to vidím já - KLÁRKA

Od knihy jsem neměla žádné očekávání a krom anotace jsem o knize vůbec nic nevěděla. Přestože ji Káťa měla přečtenou jako první, nenechala jsem si od ní nic říci, abych si mohla sama na knihu udělat vlastní názor. Vlastně až po napsání recenze jsem měla možnost nahlédnout i na tu její a v mnoha bodech jsme se rozhodně shodly, ale stejně jako jsme každá jiná a v tomto případě máme v některých věcech odlišné názory.

Do knihy jsem se zprvu nemohla vůbec začíst. Přišlo mi strašně zmatečné skákání z jednoho bodu do druhého a především míchání přítomnosti a minulosti bez nějakého lepšího časového údaje. Asi by mi více vyhovovalo, kdyby tam bylo napsáno například PŘETOČIT NA ZAČÁTEK - DVA DNY ZPĚT atd. Díky tomu jsem knihu četla poměrně dlouho, což není úplně u mě zvykem. Er-formě nemohu nic vytknout, ta mi většinou nedělá žádné problémy a nedokáži si představit, že by zde byla zvolena jiná.

V knize není příliš mnoho postav, za což jsem v tomto případě velmi ráda. Jednotlivé postavy nejsou v knize moc popsány a chovají se předvídatelně, což nevím, jestli mám brát jako plus nebo mínus knihy. Nicméně mi přišlo, že některé vedlejší postavy byly v knize úplně zbytečné - například taková kamarádka Carol, se kterou byla v kavárně. Klidně tam mohla Natalie být sama a vyšlo by to nastejno. Ale to je pouze můj názor.

Zápletka nebyla vůbec špatná, docela mě i překvapila, ale ta omáčka okolo trochu zkazila tu radost z autorčina nápadu. Přiznám se, že jsem v hlavě měla možné dva vrahy, jež měly motiv i čas a představte si , že jsem se i trefila! To se mi ne vždy úplně stává, což mi Vám mohlo napovědět, že kniha není příliš složitá. Abych se ale vrátila zpět, vraha jsem sice odhadla, ale motiv mě vůbec, ale vůbec nenapadl. Za to dávám autorce plusové body navíc.

Jak jsem již psala na úvod, od knihy jsem neměla žádné očekávání a tak mě osobně kniha ani tolik nezklamala, ale zároveň ani tak úplně nenadchla. Víš, kdo se na mě dívá je příjemný thrillerový román pro opravdu nenáročné čtenáře, i když doporučuji se obrnit trpělivostí, než se začnou orientovat v časových skocích :)

Komentáře (0)

Přidat komentář