Virus opět útočí a navíc je mnohem chytřejší

recenze

Reborn (2020) 5 z 5 / LukBook
Reborn

Reborn navazuje přesně tam, kde Remade skončil. Alex Scarrow se s tím vůbec nemaže a nabízí další postapokalyptickou jízdu, při které se od začátku do konce nezastavíte. Vydalo Naše nakladatelství pod značkou Omega.

Už první díl této parádní série jednoznačně ukázal, že se opravdu nejedná o žádnou naivní young adult. Mnozí by mu nálepku tohoto žánru ani nedali, protože nabízí poměrně drsnou podívanou. I když se tentokrát autor daleko více vrhnul na vývoj samotného viru a trochu více představuje jeho podstatu.

Druhý příběh začíná v podstatě tam, kde ten úvodní skončil. Virus se stáhnul do pozadí a mnozí si myslí, že úplně zmizel. Leon přežil dvě těžké zimy a nyní se snaží vymyslet, jakým směrem putovat za lepším životem. Dostává se k němu zpráva o možné záchraně, potkává nové přeživší a postupně se nejen okolo něj začínají události hýbat.

Zatímco Remade představoval především počátky apokalypsy a její první měsíce, v Reborn se hned na začátku ocitáte uprostřed zpustošené planety, kde musí Leon a Freya důkladně hledat šanci na přežití. Jejich myšlenkám, že virus možná zmizel, samozřejmě čtenář vůbec nevěří. O čem by pak byla nejen tato, ale i další kniha, že? Neustále tedy čeká, za jakým rohem na něj vykoukne.

Asi všichni, co se pustili do dvojky už za sebou mají jedničku. Ostatně jinak se do ní fakt nepouštějte, děj opravdu plynule navazuje. Máte tedy nějaké povědomí o tom, co je virus zač a jakým způsobem se snaží posouvat. Tentokrát ovšem samotnému vývoji věnoval tvůrce daleko více času, dozvíte se o něm poměrně dost informací a budete zároveň i překvapeni, co už v současné době dokáže.

Zároveň ovšem nepřijdete ani o velké množství různých akčních momentů, za kterými často stojí hlavně nové postavy. A těch je opravdu hodně. Zatímco minulá partička, která se k Leonovi a Grace nezachovala zrovna hezky, zmizela, nahrazuje ji jiná, o něco drsnější. Objevují se nové způsoby, jak s virem bojovat a nastávají mu tak těžší časy.

Autor mi také k mé velké radosti odpověděl na otázku, co se stalo s Leonovým otcem a věnuje mu jednu dějovou linii v samostatných kapitolách. Budete tak podrobněji sledovat jeho úděl během nákazy a budou se okolo něj dít poměrně velké věci.

Celá kniha je tedy o něco jiná než úvodní díl. Nabízí rozvinutější zápletku, důkladněji představuje samotný virus, ale přesto mu neschází ani rychlý průběh událostí a řada násilných střetů. Reborn na mě působí možná trochu dospěleji a dává tušit, že v budoucnu se ještě dočkáme velkých zvratů a obratů.

Druhý díl této série je tedy ještě o něco zajímavější, a především dobře rozplétá původní myšlenku. Alex Scarrow v tomto postapokalyptickém dílu opět dokázal, že to má v hlavě více než srovnané a dokáže vytvořit opravdu famózní příběh plný akce, hlubokých myšlenek i nepředvídatelných zvratů. Až třetí díl nám prozradí, jak to celé dopadne. A už se na něj vážně hodně těším.

Komentáře (0)

Přidat komentář