Ve jménu rodu

recenze

Ve stínu erbu (2021) 5 z 5 / a.k
Ve stínu erbu

Osmnáctiletá Frederika Montlier se musí provdat jen několik dní po opuštění klášterních zdí za Raymonda Valandreye. V domluveném sňatku obou rodů jde o politickou moc, společenské postavení a peníze. Před mnoha lety Frederika malého Raymonda poznala osobně a svým povýšeným postojem, pohrdavým a zlomyslným chováním se pro ni stal okamžitě soupeřem. Antipatie jsou oboustranné a ani svatební den nic nezmění na jejich dávno vzniklém nepřátelství.

Raymond Valandrey je jako druhorozený syn bez práva na rodové dědictví, působí ve vojenských službách a je oblíbený u přátel a úspěšný u hezkých děvčat. Svatbu s Frederikou bere jako součást rodinných povinností a už předem ví, že si nenechá svůj životní styl nijak kazit protivnou manželkou. Místo odjezdu na líbánky dá přednost povyražení na loveckém zámečku svého přítele a když by si konečně měl s Frederikou promluvit, je povolán na vojenské tažení. Místo líbánek tak končí Frederika sama na opuštěném Raymondovo panství Rougerie.

Příběh se odehrává v polovině 18. století a přenese nás do centra všeho dění v Paříži, na dvůr krále Ludvíka XV., nebo třeba na zámek ve Versailles. Své důležité místo tu má ale i venkov, kde život osamělé novomanželky nic nepřipomíná pohodlí a přepych tak samozřejmý pro její původ z vyšších kruhů. Zatímco se Frederika těžce vyrovnává se složitou situací odložené manželky, aniž by tušila, stane se cílem intrik Raymondovy rodiny. Ke královskému dvoru neodmyslitelně patří výstřední postava a mistr intrikování madame de Pompadour. I ta má v příběhu své opodstatněné místo.

Atmosféra knihy mi připomíná autorčinu pentalogii Kočár do neznáma, kde se hlavní hrdinka Hermína také musela vypořádat s těžkým životním osudem stejně jako naše Frederika. Jen škoda, že tentokrát jde o podstatně kratší vyprávění.

Děj románu je nápaditý a má svižné tempo. Celá zápletka není nikterak složitá a moc dobře se čte. Povedené jsou i pohledy na některé situace z perspektivy Frederiky a naopak Raymonda. Jen čtenář je pak svědkem tolika zbytečných nedorozumění.

Kniha udělá radost každému, kdo hledá romantický příběh zasazený do historického prostředí, kde rodové tradice a povinnosti hrály neodmyslitelně důležitou roli.

Komentáře (0)

Přidat komentář