Válka mezi dušemi aneb jakou moc má lidská volba

recenze

První život (2018) 3 z 5 / ivca7818
První život

"Dějiny prý píšou přeživší. Ale vím, že to tak vždy není. Jsem Tenley Lockwoodová a brzy zemřu. Tohle je můj příběh, ve kterém je konec pouhým začátkem.",

Nová postapokalyptická fantasy série pro dospívající předkládá čtenářům vizi světa, v němž existují dvě říše - Myriad a Troika, které svádí boj o lidské duše. Život na Zemi představuje pouhý předstupeň k opravdovému životu po životě, na nějž se lidé připravují tím, že si musí vybrat, kam odejdou, až zemřou. Mají na výběr ze dvou říší - Myriadu a Troiky, jejichž agenti se nezastaví před ničím, aby je upsali na svou stranu s vidinou příslibu nejrůznějších výhod a privilegií. Ti, kteří se přeci jen nedokáží rozhodnout pro jednu z říší, se stávají psanci, a pokud se nestihnou k jedné z nich upsat před svou smrtí, jejich duše se dostanou do Říše mnoha konců, v níž je čeká věčné utrpení.

Hlavní hrdinka knihy, sedmnáctiletá Tenley Lockwoodová, patří rovněž k tzv. nezapsaným, a proto ji rodiče pošlou do Prynnu, jakéhosi ústavu pro mladistvé, kam jsou posílány převážně děti odmítající se upsat k říši, kterou jim vybrali rodiče. I rodiče Tenley rozhodli o tom, kde bude žít, až zemře. S tím se však dívka odmítá smířit a to ještě netuší, jak moc její volba ovlivní životy ostatních i obě říše.

Do ústavu jsou vysláni dva agenti, Killian a Archer, aby dívku přesvědčili o výhodách své říše. Tenley je totiž pro obě říše velmi důležitá a upsat ji na svou stranu je otázkou mimořádné důležitosti. Oba mladíci usilovně využívají všech svých zbraní v boji o její přízeň a postupně mezi nimi vykrystalizuje nebezpečný milostný trojúhelník. Když se dívce podaří z ústavu uprchnout, jsou jí v patách nejen Killian s Archerem, ale i ostatní, protože pokud si dívka nevybere ani jednu stranu, hrozí jí smrt nebo smrt jejích nejbližších...

Autorku inspirovala k sepsání knihy Bible a texty zabývající se životem a smrtí a o bojích mezi dušemi. Relativně zajímavou myšlenku a koncepci knihy o dvou říších a životu po životě ovšem naředila poněkud předvídatelnou a lehce kýčovitou love story, aby po ní skočily náctileté slečny. Nic proti gustu, jenomže postupovala podle zavedených postupů, které se v knihách s podobnou tématikou objevují minimálně v posledních deseti letech.

V podobných knihách je vždy hlavní hrdinkou sedmnáctiletá dívka, které osud nadělil těžké břemeno, je něčím výjimečná, zvláštní, jedinečná a tím pádem nepochopená či zavržená ostatními. Je to zároveň silná osobnost, která se o sebe musí sama postarat a je zvyklá, že nic v životě nemá zadarmo (takový model silné mladé ženy se musí líbit obzvláště feministkám). Tato dívka je zároveň klíčovou postavou, na které logicky stojí a padá celý příběh, ale ona z něj vždy vyjde jako vítěz.

Později se v příběhu objeví dva mladíci, kterým je obvykle kolem 19-20ti let, oba jsou pohlední, inteligentní, mají dost vlasů a velkou maskulaturu a právě ti jsou příčinou jejího pubertálního neštěstí, neboť se zpravidla zamiluje do obou současně a oni zase do ní. Propracovanost postav takovýchto mladíků záleží na autorovi, v tomto případě víme jen to, že jsou pohlední, inteligentní, lstiví, nebojácní a prostě okouzlující, jinak to nejde.

A okolo tohoto předem daného modelu připomínajícího obyčejnou love story se odvíjí fantasy příběh. Co lze knize přičíst k dobru je bezpochyby vykreslenost prostředí, v němž se příběh odvíjí, čtenáře dokáže vtáhnout do děje. Zároveň je to velmi nekomplikovaná a oddychová kniha, u které nemusíte výrazněji přemýšlet, motivy a jednání jednotlivých postav jsou předvídatelné, stejně jako celá kniha.

Autorka však celkovou koncepci příběhu minimálně v prvním díle však dokonale zazdila tím, jak se soustředila na milostnou zápletku Tenley s Killianem a Archerem a nevyužila dostatečně potenciál, který se v příběhu ukrýval. Požadavky náctiletých čtenářek nicméně kniha očividně splnila a já už ostatně také nepatřím do této věkové kategorie, proto tím může být dané hodnocení i ovlivněno. Za mě tři hvězdy a děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář