Bůh ochraňuj královnu

recenze

The Crown: Podrobná historie (2018) 5 z 5 / ivca7818
The Crown: Podrobná historie

"Jsem si vědoma toho, že jsem obklopena lidmi, kteří se domnívají, že by mohli tuto práci dělat lépe. Silní lidé se silným charakterem, přirozenější vůdci. Ale v dobrém i zlém, koruna přistála na mé hlavě."

Na českém knižním trhu neexistuje mnoho publikací věnujících se britské královské rodině jako celku. Cennou výjimku představuje nová kniha The Crown: Podrobná historie, jejímž autorem je britský historik a spisovatel Robert Lacey, který se jako historický poradce podílel na kritiky oceňovaném stejnojmenném seriálu.

Kniha je strukturována do deseti kapitol podle deseti dílů první série a věnuje se počátečnímu období vlády mladé panovnice v letech 1947-1955. Jednotlivé oddíly nesou název po epizodách seriálu a autor porovnává historickou fikci s realitou. Na více než tříseti stranách se čtenáři seznamují se zrozením moderní dynastie Windsor, počátcích panování Alžběty II., ale nahlédne i pod pokličku milostného skandálu Alžbětina milovaného strýce Eduarda VIII., který se kvůli rozvedené Američance Wallis Simsponové vzdal trůnu.

Mladá Alžběta nebyla vychovávaná k tomu, aby se jednoho dne stala britskou královnou, proto byla strýcova abdikace v prosinci 1936, tři roky před začátkem 2. světové války, takovým šokem. Druhým šokem byl pro mladou ženu bezesporu náhlý skon jejího otce a krále Jiřího VI. v únoru 1952, pět let po její svatbě se zchudlým šlechticem, řeckým a dánským princem Phillipem Mountbattenem. Po sňatku v roce 1947 byla Alžběta známá jako Alžběta Mountbatten a v posledních letech otcovy vlády jej zastupovala ve státnických záležitostech. Zpráva o jeho smrti ji zastihla během cesty v Keni, kde pobývala se svým manželem.

Počátky její vlády byly poznamenané řadou těžkostí spojených nejen s její úlohou královny, ale také manželky a matky. Netrvalo dlouho a královna musela přijmout fakt, že už ona ani její děti neponesou příjmení manžela a z Alžběty Mountbatten se stává Alžběta Windsor. Hluboce zakořeněná tradice, která dala vzniknout moderní monarchii, byla pro Phillipa těžkou ranou a rozhodně nebyla tou poslední.

V osobní rovině se mladá panovnice musela potýkat také s románkem své mladší sestry Margaret s o osmnáct let starším a rozvedeným pilotem RAF Peterem Townsendem, který byl řadu let přítelem královské rodině. Ač byla v soukromí jejich plánovanému sňatku nakloněna, konzervativní nálady v britské společnosti a fakt, že se jako královna stala Alžběta také ochránkyní víry, ji přiměl se od sestřina milostného vzplanutí postupně distancovat. Aféra naplno propukla po královnině korunovaci a rezonovala ještě dlouho ve veřejném mínění. Vzpomínka na románek krále Eduarda VIII. s rozvedenou ženou, kvůli níž se vzdal trůnu, měli všichni ještě citelně v paměti a nedali na něj Margaret zapomenout. Vztah atraktivní a koketní princezny s pohledným pilotem byl odsouzen k zániku.

V rovině politické můžeme sledovat postupné zrání mladé panovnice, jejímž prvním předsedou vlády byl starý ošlehaný bard a žijící legenda Winston Churchill, který pro ni byl cennou školou. Churchillova administrativa musela například řešit v počátcích Alžbětiny vlády tzv. velký smog, který zasáhl Londýn v prosinci 1952 a vyžádal si smrt několika tisíc obyvatel. Churchillovo chatrné zdraví jej přimělo k postupné rezignaci a o tři roky později byl vystřídán svým nástupcem Anthony Edenem.

Nejen o tom všem je tato velmi čtivá, velmi dobře strukturovaná a faktograficky podrobná publikace. Není to jen kronika královské rodiny, protože uvádí Alžbětinu vládu do širších společenských a politických událostí druhé poloviny 20. století. Představuje střípek k moderním dějinám, jejichž zájemcům mohu knihu vřele doporučit. Autor se úkolu vylíčit první období vlády mladé panovnice zhostil s nebývalou bravurou a nasazením. Nechybí ani pikantní detaily, ani obsáhlý fotografický materiál. I po grafické stránce je kniha mistrovským kouskem, který bude chtít mít v knihovně nejeden fanoušek seriálu. Knihu mohu vřele doporučit. Děkuji nakladatelství Omega za recenzní výtisk a uděluji pět hvězd.

Komentáře (0)

Přidat komentář