Válečný příběh plný odvahy, ale také vzájemné lásky

recenze

Výhled přes střechy (2021) 5 z 5 / cornetka
Výhled přes střechy

Děj nás zavede do Amsterdamu během 2. světové války, který je v moci Němců. Josef Held, univerzitní profesor matematiky, toto období spíš přežívá - žije sám a již několik let se utápí v žalu ze smrti své ženy Sary. Jedním jeho studentem je trochu rebelský Michael Blum, který je židovského původu a musí proto ukončit studium.

Jednoho dne Josefovi někdo zaklepal dveře - jaké pro něj bylo překvapení, když za dveřmi stál právě Michael. Josefovi bylo hned jasné, že musí Michaela schovat, pokud chce, aby přežil. Tohoto úkolu se zhostil velmi zodpovědně, protože Michalův osud mu nebyl lhostejný. Situaci ale zhoršoval milenecký vztah jeho neteře Ingrid s německým důstojníkem, kteří Josefa čas od času navštěvují. Postupně vzniká mezi Michaelem a Josefem přátelský vztah, ve kterém se navzájem od sebe naučí něco nového.

Kniha nabízí krásný příběh, který je na jedné straně poznamenaný válkou a utrpením, je plný bezmoci, ale na druhé straně se setkáváme s odvahou a sílou lidí dál žít, nechybí zde ani vzájemné city, láska a porozumění.
Zažijeme tak válku z pohledu ukrývaného žida, kterého drží nad vodou láska k Elke, z pohledu univerzitního profesora, který je ochoten ohrozit svůj život, jen aby zachránil Michaela, Elke, která stále miluje Michaela, Hanny, která pracuje na univerzitě stejně jako Josef a která začne spolupracovat s odbojem nebo naivní Igrid, která miluje německého důstojníka a věří ve správnost chování Němců. Každý prožívá válku jinak, ale všichni si přejí, aby už toto hrozné období skončilo. Chtějí přežít a ochránit svoje nejbližší a proto dělají všechno, co se v rámci možností dá.

Kniha je inspirována skutečným příběhem a o to víc byla pro mě zajímavá a velmi čtivá - přečetla jsem ji za několik dní. Autorčin styl mi vyhovoval a dá se říct, že díky dobré charakteristice postav mi byli skoro všichni sympatičtí – odvaha a síla přežít byly neskutečné, stejně tak podmínky, ve kterých někteří sotva přežívali. Pokud tedy máte rádi příběhy z válek, určitě sáhněte i po této knize - je totiž některými prvky jiná než ostatní.

Komentáře (0)

Přidat komentář