Nepálem a Indií

recenze

Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie (2023) 5 z 5 / cornetka
Jednou se mi splní sen - Trochu deník, trochu cestopis: Nepál a Indie

“Člověk se nikdy nemůže úplně vymanit z z toho, v čem vyrostl a na co je zvyklý.

Jak říká autorka, každý máme svoje JEDNOU. Je to něco, co odkládáme kvůli spoustě jiných věcí a nejlíp na neurčito. A právě Terezino JEDNOU se týkalo cestování. Jednoho dne pochopila, že není na co čekat, dala výpověď, sbalila krosnu a vydala se na cesty.

V této knize s autorkou cestujeme Nepálem, kde nejdřív strávila šest týdnů v dětském domově, poté pokračovala dál po této zemi a následně se vydala do Indie.

Hned na začátku nejdeme itinerář a mapku celé cesty napříč Asií. Snadněji si tak představíme, kudy cesta postupovala.

Podle toho, co Tereza píše, nebylo vždy jednoduché sžít se s prostředím. Byla to ale pro ni výzva a jedinečná šance, jak pochopit život místních obyvatel a seznámit se s jejich zvyky a kulturou. Často docházelo k nedorozumění kvůli jazykové bariéře, ale později se tomu dokázala zasmát.

Životní podmínky tamějších obyvatel často nebyly příznivé, přesto dokáží žít spokojený život. Pro nás nepředstavitelné, pro ně nic neobvyklého. Při čtení jasně vidíme rozdíly mezi naší kulturou a tou jejich.

Mě osobně čtení moc bavilo. Zažijeme s Terezou nějaký ten adrenalin (většinou s nějakým zvířetem nebo při cestování), ale také se zasmějeme a poznáme spoustu zajímavých míst. Kniha je čtivá, vyprávění lehce plyne a je doplněno spoustou fotografií včetně popisků. Některé památky mě lákají, ale spíš mě odrazuje ten hrozný nepořádek v Indii.

Doufám, že autorka vydá i další knihu, ve které nás seznámí s následující částí cesty po Asii. Patří jí můj obdiv - já bych v takových podmínkách a tak dlouho nevydržela. Ale ráda si o tom přečtu.

Komentáře (0)

Přidat komentář