V HLAVNÍ ROLI VRAŽDA

recenze

V hlavní roli vražda (2019) / Piškotek_123
V hlavní roli vražda

V HLAVNÍ ROLI VRAŽDA
Jana Semschová

Po nedávné smrti své milované manželky se Václav Kaplan, známý pražský herec, rozhodne odjet na nějaký čas z Prahy, aby unikl vzpomínkám a samotě prázdného bytu. Díky filmové roli vysloužilého vrchního strážmistra Leopolda Haničky v seriálu zasazeném do období z počátku první republiky, jež se zrovna natáčí v malebném okolí Kašperských Hor, si na doporučení svých známých pronajme pokoj v chalupě na samotě u solidního, popularitu nevnímajícího, poněkud svérázného Josefa Zemánka. Přes den Václav tráví čas se štábem a večer ve společnosti pohostinného Josefa, který ho navíc pokaždé vítá svými mistrnými kulinářskými kousky.

Jednoho dne se Josef Václavovi svěří, že v oknech chalupy svého kamaráda na protějším kopci vídá světlo. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, pokud by ovšem nebyl již měsíc po smrti. V ten moment je Václav vtažen do příběhu plného otazníků o Zbyňku Bláhovi a jeho zdánlivě jasné smrti. Ale byla skutečně tak jasná? Jak je možné, že policie našla v troskách auta mrtvého striktního abstinenta s více jak čtyřmi promilemi alkoholu v krvi?

"On nežil, jen se zoufale při pádu zachytil života, ale není jasné, jak dlouho ještě vydrží viset."

Václav se společně s Josefem vydává do Zbyňkovy chalupy, jež paradoxně nejeví známky násilného vloupání. Společně místo prohledají, ale nepodaří se jim najít nic, kvůli čemu by se tam neznámý návštěvník mohl vracet. Všechny věci jsou na svých místech, nic nechybí. Jakoby Zbyněk nikdy neodešel. Tak po čem tu tedy pátrá?

"Nesuďte druhého, pokud jste neušli deset mil v jeho mokasínech."

Václav využije svých, byť filmových, vyšetřovatelských zkušeností a pouští se do pátrání na vlastní pěst. Drobné nápovědy, které se mu podaří získat, ho přivedou na myšlenku, že dotyčný hledá něco, co již dávno není tam, kde by očekával. Se svou domněnkou se svěří Josefovi, který si rázem uvědomí, že jedna taková skrýš by se mohla nacházet na vzdáleném konci jeho pozemku v soše Gabréťana, kterou Zbyněk Bláha kdysi vyřezal ze zlomeného stromu. Po podrobnějším ohledání objeví v útrobách sochy ukryté dva balíčky - v jednom z nich je Bláhův osobní deník a v druhém několik balíčků bankovek čítajících přes čtvrt milionu korun. Jakmile si Josef deník přečte, je vzteky bez sebe. Jakou pravdu v sobě deník ukrývá a k čemu byly peníze určené?

"Někdy je těžší žít, než zemřít."

"V hlavní roli vražda" je mým prvním setkáním s knihou ze série původní česká detektivka a přiznám se, že mě velmi mile překvapila. Pokud ale patříte mezi ty, kteří si libují v drsné krimi à la Jo Nesbo nebo Chris Carter, pak vás bohužel zklamu. Příběh se line v poklidném duchu a střídají se v něm dvě dějové linky. Jednou z nich je zmíněné pátrání Václava a Josefa, a tou druhou natáčení seriálového dílu s detektivní zápletkou, která má s tím hlavním příběhem tak trochu něco společného. Obě se navíc odehrávají v poklidné šumavské krajině - Kozí Hřbety, Rejštejn, Sušice, Kašperské Hory - která je mojí srdcovou záležitostí, takže pokud jste i vy milovníky Šumavy a její atmosféry, přijdete si na své. Nutno však podotknout, že i když na vás nebude z knihy prýštit krev a za každým rohem číhat vrah, konec knihy vám rozhodně vyrazí dech.

Komentáře (0)

Přidat komentář