Univerzitní fantom

recenze

Sokolník (2023) 5 z 5 / a.k
Sokolník

Zvláštní agentka FBI Nina Guerrerová má před sebou novou výzvu. V kampusu arizonského Technologického institutu ve Phoenixu řádí neznámý fantom. Už si vytipoval pět studentek, které beze stopy zmizely a jejichž další osud teď visí na vlásku. Zatím vše řešila jen univerzitní policie, která ale neodhalila žádné stopy a ani přes všechna opatření nezabránila dalšímu únosu. Velmi záhy přichází kruté zjištění, že některé vysokoškolačky už svůj boj o život prohrály. Objev jejich mrtvých těl nahání husí kůži. Oběti jsou zvláštně naaranžované a v různém stadiu mumifikace.

Systematické vyšetřování se soustředí na ztracené dívky i možné indicie o motivech pachatele. Čtenář má nezáviděníhodnou výhodu před vyšetřovateli, protože může sledovat počínání samotného sériového vraha i s jeho maniakálními úvahami a chováním. Ke každé dívce přistupuje jinak. Bere na zřetel její osobnostní rysy, na každou vymýšlí dokonalý individuální plán. Je to kruté a vypočítavé individuum.

Sokolník je třetí knihou série, která má zajímavé postavy, dokonale promyšlené detektivní zápletky a výborně se čte. I když je každý díl vždy samostatným případem, velmi působivé jsou zde osobní dějové linky a to nejen u hlavní postavy Niny. Proto doporučuji číst knihy postupně, aby mohla vyniknout hloubka všech vztahových nuancí a vlivů minulosti.

Svůj prostor k mé veliké radosti tentokrát dostala i Bianca, která mi učarovala v prvním díle. Ďábelsky chytré děvče, které se svým vysokým IQ dokáže oslnit profesory zdejší univerzity. Ona zde bude studovat a obhajovat svou bakalářskou práci, zatímco Nina se bude věnovat aktuálnímu případu. Odkryje se něco z jejich společné, temné historie.

Zápletka nepřináší pouze rutinní vyšetřovací praktiky, ale překvapí i vývojem ve směru pátrání a rostoucím napětím při záchraně unesených dívek. Autorka mě potěšila použitou tematikou starověkého Egypta, z názvu plynoucího sokolnictví, jako i moderních technologií, kterých je zdejší institut plný až po střechu. Ze zcela nesouvisejících oborů dokázala vyváženě vytvořit unikátní půdu pro detektivní zápletku. Výborné to bylo, moc mě to bavilo.

Autorce nelze upřít spisovatelský cit pro dramatickou zápletku, který je ve spojení s jejími zkušenostmi z policejní praxe velkou výhrou pro čtenáře. Moc si přeji, abychom se brzy dočkali nového setkání s Ninou v dalším neotřelém detektivním případu.

Komentáře (0)

Přidat komentář