Umírněná verze příběhu Jany Šílené

recenze

Poslední královna: muka lásky Jany Šílené (2009) 3 z 5 / KáťaM.
Poslední královna: muka lásky Jany Šílené

Historické romány jsou můj pravidelný žánr. Mám ráda příběhy o známých i třeba fiktivních osobnostech zasazené do dějin, nejlépe s pořádnou porcí vášně a lásky a klidně i trošičku (víc) přibarvené. Jana Šílená (u nás známá také jako Johana Šílená) je úplně ideální postavou do takového románu. Její životní osudy jsou skvělým námětem pro knihu. Bohužel tady autor moc nepřibarvoval, spíše naopak.



Děj knihy Christophera W. Gortnera začíná pádem Granady, kdy Jana přihlíží snahám svých rodičů Ferdinanda II. Aragonského a Isabely Kastilské o sjednocení Španělska. Vyhnáním Maurů rozhodně není vyhráno, následuje řada politických tahů. Jedním z nich je i zasnoubení Jany s flanderským hrabětem Filipem Sličným. Mladičká španělská princezna se nejprve manželství vzpírá, ale na nátlak svých rodičů a pro dobro Španělska se sňatku podvolí. Filip jí od začátku učaruje a tak sledujeme hezkou romantickou linku. Jak už to tak chodí, nic netrvá věčně. Přestože Jana je až třetím potomkem svých rodičů, nepřízní osudu se stává dědičkou španělského království. Následují drsné boje o moc, kdy Jana ztrácí víru jak ve svého manžela, tak ve své rodiče. Jakými těžkými ranami osudu Jana musí projít a jak jim bude čelit, to si už přečtěte sami.

Za mě knížka byla spíše obhajobou Jany Šílené. To byl asi můj největší problém, protože jako čtenářka jsem chtěla číst spíše o těch skandálech a jejich důsledcích, klidně trochu přikrášlených. Má očekávání se tedy minula s realitou, protože autor nás vede tak, abychom se Janu snažili pochopit, dokonce možná pochybovat o oprávněnosti používání jejího přídomku a tak se nakonec pro mě knížka stala spíše takovým obyčejným ženským dramatem.

Rozhodně ale musím vyzdvihnout popis doby a prostředí. Moc se mi líbil styl autorova vyprávění, nenuceným způsobem nás seznámil i s dalšími postavami té doby. Za sebe jsem uvítala linku Kateřiny Aragonské (sestry Jany Šílené a první manželky anglického krále Jindřicha VIII.) - díky knížce pochopíte, kde se vlastně vzala a proč byla v nemilosti. Škoda, že se mi knížka nedostala do ruky v době, kdy jsem měla dějepis, tehdy by mi pomohla pochopit historické souvislosti, dneska ji pokládám spíše za průměrný román.

Většina dosavadních zdejších čtenářů ale knihu hodnotila lépe jak já, jistě k tomu měli svůj důvod. Já doufám, že příště narazím na něco peprnějšího ze života této princezny...

Komentáře (0)

Přidat komentář