Ten první

recenze

Ten první (2022) 4 z 5 / lada.ladislav
Ten první

Nakladatelství MOBA vydalo román, který osloví především ženy. Máte-li rády příběhy, ve kterých to mezi hlavními hrdiny jiskří, určitě se pusťte do románu Ten první. Autorkou je Roni Loren – myslím, že u nás zatím není příliš známá a jde o její první vyprávění, které v češtině vyšlo.

Hlavní hrdinkou je Olivia Ariasová. Pracuje jako webová designérka a z minulosti si nese obrovské břímě – zážitek, který jí rozhodně nebudete závidět. Na školním plesu, kterého se také s přáteli účastnila, došlo k masakru. I na ni mířila hlaveň pistole – stejně jako na jejího kamaráda Finna Dorseyho. Nicméně tato dvojice měla štěstí a na rozdíl od jiných studentů vyvázla bez jakékoli fyzické újmy. Ovšem psychickou újmu si odnesli oba. U Liv je to více zřetelné, ale nenechte se zmást: i tvrďák Finn bojuje s panickými záchvaty a nočními běsy.

Momentálně se oba vrátili na střední školu, odkud si hrůzný zážitek odnesli. Nyní se o tragédii natáčí dokument, proto s filmaři sdílí své vzpomínky – výtěžek z dokumentu poputuje k rodinám obětí a na výzkum, který by měl pomoct podobným událostem předcházet. Finn a Olivia se od střední školy neviděli a asi je vám jasné, že nyní se opět setkávají... Jaké jejich setkání bude? Kdysi k sobě měli velmi blízko, ale jejich vztah tehdy skončil prakticky ze dne na den... Skutečně mezi nimi vzájemná přitažlivost vyprchala?

Asi si říkáte, proč jsem se vůbec pouštěl do čtení. Věděl jsem, že půjde o erotický román, ale z anotace se zdálo, že v něm také bude hodně akce. A tak jsem si říkal, že by to možná nemusela být špatná kombinace a zvědavost zvítězila! Po přečtení uznávám, že pro chlapa je v příběhu akčních a nebezpečných scén málo – hlavní hrdinové spíše rozebírají své pocity z tehdejší události. Nicméně chápu, že ženám se román líbí. I já si myslím, že autorka odvedla dobrou práci a vlastně mě i docela bavilo sledovat, jak se Liv a Finn vyrovnávají s tím, co před dvanácti lety prožili.

Blíží se Vánoce, takže na závěr pro vás mám jeden tip: pokud máte ve svém okolí vášnivou čtenářku, která ráda čte romány (včetně erotických), bude pro ni tato kniha skvělým dárkem!

Komentáře (0)

Přidat komentář