Tatér z Osvětimi

recenze

Tatér z Osvětimi (2018) 4 z 5 / katule1992
Tatér z Osvětimi

Tatéra z Osvětimi nemusím asi nikomu příliš dlouho představovat. Kniha Tatér vznikla díky novozélandské autorce Heather MORRIS, která se v roce 2003 zažila osudové setkání s Lalem Sokolovem, jež jim oběma změnilo dosavadní život. Z dvou neznámých lidí se stali přátelé. Jejich nově nabyté přátelství posléze vedlo k sepsání i těch nejniternějších podrobností z života v koncentračním táboře.

Příběh, který napsal sám život

Píše se rok 1942. Lake Sokolov, mladý slovenský žid, se právě stal jedním z mnoha dalších vězňů v koncentračním táboře Osvětim. Aby ochránil svoji rodinu, nastoupil do transportu zcela dobrovolně a přijal svůj osud, ať bude jakýkoliv. Naneštěstí se dostal do té nejhorší části, Březinky. Ta patřila k jednomu z největších nacistických vyhlazovacích táborů. A právě zde se stal vězněm s číslem 32407.

Lale Sokolov díky své urputné snaze přežít se poměrně brzo stává pomocníkem tatéra, jehož práce je označovat nové příchozí vězně do Osvětimi. Jeho práce je jasná a jednoduchá. Lale se velmi rychle osvědčil ve své práci a díky svým konexím a postavení byl schopný pomáhat udržet naživu lidi ve svém okolí. Jednou sehnal jídlo, podruhé zase léky. Vždy ale jen tolik, aby neprozradil svůj zdroj a neohrozil životy jiných vězňů.

Během své nekonečné a útrpné práce potkává Gitu. Nejkrásnější stvoření na světě a světlo svého života. Stačil mu jeden jediný pohled aby věděl, že udělá vše proto, aby oba dva tu hrůzu následujících dnů a roků přežili....

Román versus literatura faktu

Hned na úvod bych ráda uvedla jednu malou drobnost na pravou míru, jež zvedá mnohé čtenáře a blogery ze židlí. Tatér z Osvětimi je román napsaný dle skutečných událostí a ne kniha literatury faktu. Příběh získala Heather Morris od Lalea Sokolova v době jejich vznikajícího přátelství. Tudíž je nad míru jasné, že příběh podávaný z pohledu Lalea nemusí vždy odpovídat všemu, co jsme doposud znali a četli a je dokonce možné, že ne vše bude stoprocentně odpovídat skutečnosti. Nikdo z nás neví, jaké hrůzy se tam ve skutečnosti děly a kolik toho člověk raději vytěsnil, aby mohl dál žít.

Tatér z Osvětimi je romantický příběh dvou mladých lidí, jež se vymyká všem dosavadním knihám o holocaustu a životu v koncentračních táborech jež jsem měla tu čest číst. Je to román s unikátní výpovědí o lásce uprostřed toho největšího zvěrstva na světě a dle toho k tomu také samotná autorka přistupovala.

Skutečný příběh psaný s lehkostí

Na rozdíl od jiných knih tato neobsahuje příliš velké množství drsných scén, jež by čtenáře mohly šokovat a znechutit. Pokud k nějakým podobným scénám dojde, jsou napsány s citem a lehkostí, kterou si rozhodně tento příběh zasloužil. Přesto jsem měla místy pocit, že autorka mohla takto závažné téma v některých scénách lépe uchopit a více prohloubit jejich vážnost a důležitost.

Román je podávaný čtenářům z pohledu Lalea Sokolova, které jak jsem již psala na nás může místy působit až zkresleně, v krátkých jednoduše psaných kapitolách na 248 stranách. Je to tedy poměrně krátká kniha, kterou přečtete za jedno odpoledne. Bohužel i zde narážíme opět na již zmíněný problém s jednoduchostí. Po celou dobu knihy mi totiž něco vadilo. Nedokázala jsem to pojmenovat a nevím, jestli dokážu přesně formulovat své myšlenky i teď. Heather Morris pojala příběh až moc pohádkově a vše do sebe záhadným způsobem zapadalo a ve výsledku pak nejhorší koncentrační tábor na světě vyzněl jako pracovní letní tábor, který lze zvládnout bez mrknutí oka. Rozhodně to neubírá na čtivosti knihy, dokonce si myslím, že to mnoho čtenářům bude i vyhovovat, ale mně to prostě nepřišlo adekvátní. Opět ale pouze můj názor.

Hlavního hrdinu a další postavy knihy nelze žádným způsobem hodnotit. Jejich osudy jsou neskutečné a před každým z nich se klaním a vzdávám hold za jejich odvahu bojovat a přežít. No a přestože autorka vykreslila Lalea jako superhrdinu, nemám ji to vůbec za zlé.

Tatér z Osvětimi je román, který si zaslouží naší pozornost, poněvadž je to silný příběh lásky na místě plném zoufalství, bolesti a smrti. Je to příběh o víře v lásku a naději na lepší život. Možná jste četli už mnoho knih na podobné téma, ale věřte mi, že tato je úplně jiná a předá vám více, než na si první pohled myslíte.

Komentáře (0)

Přidat komentář