Taková jiná aristokratka

recenze

Hledám manžela…děti vítány (2019) / Joseef
Hledám manžela…děti vítány

Momentálně všichni v mém okolí šílí z „Poslední aristokratky“. Muži i dámy. Mě Poslední aristokratka nechává chladným a šílenství jsem nepodlehl, i když tam hraje moje oblíbená herečka paní Eliška Balzerová, které si moc vážím.
Přesto jsem jedné aristokratce neodolal, a sice Sandře, hrdince knihy „Hledám manžela…děti vítány“. Nejsem typický čtenář knih pro ženy, ale na knihách spisovatelky Aleny Jakoubkové, které vydává MOBA, se mi jako správnému muži líbí krásné ženy na obálkách a snad ještě více originální názvy, které mnohdy naznačují, o čem daná kniha pojednává. Inu, kdo by odolal při pohledu na tyto nadpisy:
- Manžel do domu... hůl do ruky
- Mluvit o ex... není dobré pro sex
- Hledám manžela…děti vítány
Právě poslední jmenovaný titul jsem si přečetl a třebaže asi jako muž nejsem cílovou skupinou, knihu jsem dočetl až do konce.
Protože jsem normální heterosexuál a žiji s ženou, pokládám za výhodu vědět, co ženy očekávají, jak reagují a poznat blíže ženskou duši.
Z tohoto pohledu pro mě byla tato kniha zajímavá.
I když nejsem psycholog a ani odborník na mezilidské vztahy, nechápu, proč Sandra věnovala Radanovi tolik nejkrásnějších let svého života. Přitom bylo zřejmé, že Radan jí je opakovaně nevěrný, i když jí sliboval nápravu.
Možná bych pochopil, kdyby Sandra setrvávala v takovém vztahu, kdyby měli s Radanem děti a ona chtěla, aby dítka vyrůstala v kompletní rodině nebo se bála tahanic o ně. Dále bych snad pochopil setrvání v jejich zvláštním manželství, kdyby se Sandra neměla kam vrátit. Jelikož Sandra pocházela z aristokratické rodiny a se svými rodiči dobře vycházela, klidně se mohla vrátit domů.
Radanův nezájem o Sandru byl očividný a skutečně si osobně těžko představuji ženu, která by tak dlouho v takovém vztahu žila a nechala si uběhnout i hlavní plodné období ženy.
Nechtěl bych v dnešní době pracovat jako právník a ani bych nechtěl mít povahové vlastnosti, jako měl Radan. Takový sobec, egoista, myslím, že neměl opravdově rád ani Sandru ani svého dědečka, který ho od dětství vychovával. Radan mi nebyl vůbec sympatický. Ani některé životní kroky Sandry nechápu. Vlastně nejvíce se mi líbil právě Radanův dědeček.
Na druhou stranu, nikdo není dokonalý, ani já ne. A kdyby lidé nedělali chyby a žili dokonale, život by byl nuda.
Děkuji nakladatelství MOBA za tento recenzní výtisk.

Komentáře (0)

Přidat komentář