Svízelný případ

recenze

Ticho (2022) 5 z 5 / a.k
Ticho

Reykjavická policie má pohotovost. V kufru špatně zaparkovaného auta byly nalezeny rozřezané části ženského těla. Identifikace mrtvé je obtížná, pachatel si odnesl hlavu oběti.

Hrůzný nález aktivuje policejní vyšetřovací skupinu v čele se svéráznou Erlou. Vyřešení vraždy se pro ni stává horkou prioritou, protože ji tlačí čas. Je ve vysokém stupni těhotenství a za každou cenu musí dopadnout pachatele dřív, než se dítě narodí. Důležitým členem týmu je zkušený vyšetřovatel Huldar, který vyniká schopností zapojit do pátrání svou intuici. V několika předešlých případech velmi úzce spolupracoval s dětskou psycholožkou Freyjou, která právě získala nový post konzultantky pro policii ve věcí ochrany dětí. Huldar s Freyjou mají k sobě blízko. Jejich vztah by se dal označit jako přátelství s výhodami. I když každý v nitru asi touží po něčem víc.

Policejní práce nepřináší žádnou důležitou indicii a pátrání po vrahovi je složité. Obětí je mladá žena, která byla zcela bezkonfliktní. Až se skoro zdá, že jde o náhodnou událost a vše má na svědomí zloděj vozu nebo šílený útočník bez osobního vztahu k oběti.

Ke všemu je tady ještě jeden příběh, který se odehrál před jedenácti lety. V nezávislé dějové lince jde o tristní vyprávění. Tehdy zmizelo zpoza domu miminko z kočárku a zděšený rodič byl přesvědčený, že na jeho místě viděl jiné nemluvně, které bylo mrtvé.

Šestá epizoda série Huldar a Freyja nabízí samostatný detektivní případ s dobře vystavěnou zápletkou. Tu a tam sice probleskne, jaké téma mají obě dějové linky společné, nic to ale nemění na tom, že nějaké smysluplné závěry z toho odvodíte jen těžko. Čím více stránek máte za sebou, tím je hledání pravdy větší záhadou a pachatel stále uniká.

Velký prostor získávají postavy i v osobní rovině. Ať už jde o frustraci z Erlina těhotenství, Huldarova snaha správně vyhodnotit Freyjino chování, Freyjina špatné adaptace do policejního kolektivu, či velké obvinění Freyji ze zneužití přístupu do interní databáze.

Z některých informačních kanálů přichází zpráva, že detektivní série s dvojicí Huldar a Freyja tímto dílem končí. Z děje však pocit nějakého definitivního závěru nevyzařuje. Dovedla bych si představit další vývoj mezi hlavními aktéry. Škoda.

V každém případě ale platí, že autorka moc dobře rozumí svému řemeslu a i tentokrát měla zápletku dokonale promyšlenou. Tato epizoda nabízí moc zajímavý případ, k jehož vyřešení je třeba přijít na celou řadu drobností, které v závěru do sebe logicky zapadnou a odhalí velmi nečekané souvislosti. A přijde i rychlé překvapení na závěr, jak už to bývá u autorky zvykem.

Moc prima čtení, které ráda doporučím čtenářům, kteří upřednostňují systematické detektivní vyšetřování před krvavými kriminálkami.

Komentáře (0)

Přidat komentář