Starosti let školních i dospěláckých

recenze

Hezký, ale narovnej se! (2021) 4 z 5 / LukBook
Hezký, ale narovnej se!

Hezký, ale narovnej se! je oddychový román autorky populárního projektu Devadesátky Johany Fundové. I tentokrát budete trochu vzpomínat, zároveň se však bude před vašima očima odehrávat příběh kamarádství, životních radostí i starostí.

Kniha je rozdělená na 2 části. V první se seznámíte se školou povinnou trojicí Anetou, Kryštofem a Nelou, kteří v roce 2000 zažívají běžné starosti dospívajících jako jsou problémy se školou, rodiči i spolužáky. Vzhledem k době stále blízké devadesátkám si i tentokrát zavzpomínáte na tehdejší populární seriály jako třeba Divoký anděl nebo se podíváte na místa, kde jste se i vy po škole poflakovali. Nostalgii se prostě ani tentokrát nevyhnete.

Vedle šťastného vzpomínání ovšem dojde i na trápení, které má asi každý puberťák. Z dnešního pohledu se nám mohou zdát problémy našeho mládí malicherné, ale tehdy jsme je brali smrtelně vážně. Prostor dostávají i smutnější témata jako jsou nedostatek peněz nebo hádky rodičů.

Zhruba v polovině se ovšem šmahem posuneme o dvacet let dále. Píše se rok 2020, tři ústřední dětské postavy jsou již dospělými a starostí jim spíše přibylo. Práce, láska, prestiž – to je oč tu běží. Do toho přichází pozvánka na třídní sraz, na kterém mohou vyplavat dávno promlčené křivdy nebo se věci ještě více zkomplikují.

Hezký, ale narovnej se! je pohodovou četbou, zajímavě popisují životní eskapády trojice lidí. Příběhy působí velice reálně a klidně by se mohli tímto způsobem odehrát. Přinášejí pohled na různé radosti i těžkosti života, které si musí každý prožít na vlastní kůži. Určitým způsobem navazují na předchozí autorčin titul, protože opět zavzpomínají na některé kultovní artefakty doby.

Ve vyprávění se postupně střídají dvě děvčata a chlapec, později dvě ženy a jeden muž. Díky tomu se situace rychle proměňují, nabízejí různé pohledy na určitou situaci s ohledem na charakter i pohlaví. V první části se tvůrkyně dokázala velice dobře vcítit do teenagerů, až vám skoro připadá, že příběh vypráví někdo o pár let mladší. Autorce už je přitom více než 30 let.

Přestože samotné události jsou někdy docela dramatické, celý román je spíše takovou oddechovkou. Klidně si knihu vezměte na dovolenou, kde se budete upamatovávat na vlastní školní prožitky. Každý z nás má v hlavě momenty, které jsou úsměvné, někdy i méně šťastné, ale postupně vytvářely naši dospělou osobnost.

Tento titul bych asi doporučil spíše ženám, i když může pobavit i leckterého muže. Každopádně ve vás vyvolá jiskry vzpomínek a teoreticky může být i určitým způsobem poučný. Uvědomíte si, že jste se možná v minulosti k někomu nezachovali příliš dobře jen kvůli tomu, že pocházel z chudších poměrů. Může ve vás vyvolat lítost, že jste se neozvali dávnému příteli. Anebo vás prostě je rozptýlí při opalování na pláži či u jezera.

Komentáře (0)

Přidat komentář