Sraz bývalých spolužáků se promění v peklo

recenze

Štvanice (2021) / LukBook
Štvanice

Když se partička bývalých spolužáků z Oxfordu sejde, aby společně oslavili nový rok, může to být pěkná jízda. O dva dny později je však jeden z nich nalezen mrtvý a celá párty se pořádně zvrhne. Začíná Štvanice na jejímž konci nezůstane téměř nikdo bez viny.

S britskou autorkou Lucy Foley se již mohli v minulosti čeští čtenáři letmo seznámit. Vyšla jí u nás totiž kniha Pozvánka, která si však nezískala tak velké ohlasy a schytala i několik negativních kritik. Nyní se to snaží sympatická tvůrkyně napravit a přichází s hodně zajímavým thrillerem, který vás určitě nenechá chladné.

Celá zápletka je postavená zejména na dvou faktorech. Tím první jsou dobře propracované postavy, jejich chování a hříchy mládí. Přestože některé z nich lehce vyčnívají, téměř každý z jedinců tu má důležitou roli. Potkáte tu poměrně nesourodou partičku spolužáků. Najde se mezi nimi školní hvězda v ženském i pánském podání, bývalá pařmenka (nyní maminka), šedá myš i dvojice gayů.

Ti všichni se společně vypráví do odlehlé chaty, aby zde strávili silvestrovskou noc. Potkají zde trochu podivné správce, Heather a Douga, kteří už na první pohled musejí skrývat nějaká tajemství. Co by jinak dělali v téhle bohem zapomenuté díře.

Seznámíte se s minulostí většiny z figur. Rozkryjete jejich vztahy, dávné křivdy i city. Autorka si s jejich charaktery opravdu vyhrála a všichni působí velice živě. Brzy se s většinou z nich natolik sblížíte, jako byste je znali osobně. Záhy začnou vyplouvat různé spory a všechno se pěkně zamotává. Ten je zakoukanej do toho a tamta zase nenávidí tuhle. No chvílemi je to slušný Beverly Hills 90210.

Atmosféra pomalu houstne a už dopředu je jasné, že tady se stane něco špatného. No vlastně to víte už z anotace. Navíc je kniha psána formou, v níž prožíváte situace od příjezdu do chaty, které se však střídají s chvílemi o několik dní později, kdy už je objevena mrtvola. Takže prostě zpátky do minulosti a zase do přítomnosti. Vypravěčů je navíc hned několik, takže to může vypadat trochu zamotaně. Ale všechno je poměrně srozumitelné a většina ze čtenářů se v tom neztratí.

Až téměř do samotné konce netušíte, kdo by mohl být vrahem a vlastně ani obětí. Autorka vám předhazuje jednoho podezřelého za druhým a celé se to rozklíčuje až na samotném konci. Napětí tedy rozhodně nechybí.

Druhou významnou věcí, která tvoří z této knihy velice zajímavý thriller, je jednoznačně prostředí. Ocitnete se uprostřed divoké krajiny, kde je jen uzavřená partička lidí a v noci byste se v místní divočině rozhodně nechtěli ztratit. Právě s popisem celé mrazivé atmosféry uprostřed samoty si autorka rovněž velice vyhrála a díky tomu možná někteří z vás budou mít husinu na zádech. Postavy a prostředí společně tvoří většinu pozitiv celé knihy. Zápletka je rovněž zajímavá, ale bez těchto dvou vynikajících součástí by byla takřka čtvrtinová.

Štvanice je velice přitažlivý thriller, při jehož čtení se rozhodně nudit nebudete. Díky divokosti si na své určitě přijdou muži, ženy zase ocení komplikované vztahy a nestoudné intriky. Chvílemi je ve vzduchu cítit erotické jiskření, aby následně bylo vyměněno šokující násilností. Každý si tu prostě najde to svoje.

Za recenzní výtisk děkuji Našemu nakladatelství.

Komentáře (0)

Přidat komentář