Sportovní událost nebo nacistická propaganda ?

recenze

Olympia (2021) 5 z 5 / kriskross
Olympia

V nové knize Volkera Kutschera se vydáme do roku 1936, kdy Berlín hostí olympijské hry. Vyšetřovatel Gereon Rath je převelen do vesnice, kde ještě před slavnostním zahájením dojde k podivnému úmrtí amerického funkcionáře. Netrvá dlouho, než Gereon s pomocí své ženy Charly odhalí, že se jednalo o vraždu a neochotně se pustí do vyšetřování. Ocitá se pod tlakem SS, která se naplno oddala své teorii, že se jedná o komunistickou sabotáž, zároveň čelí pachuti německé propagandy, která Berlín vykresluje jako přívětivé místo pro život a navíc se případ stane pro Gereona osobním, když zjistí, že svědkem oné vraždy byl jeho bývalý svěřenec v pěstounské péči Fritze.

Na úvod vás bezpochyby pohltí styl psaní autora a vykreslení atmosféry nacistického Německa, která je v knize až mrazivě autentická. Osobně mě potom zaujaly paralely se skutečnými historickými událostmi.

V knize se navíc pravidelně střídají kapitoly z pohledu několika postav, pro mě byly asi nejpoutavější ty, psané z pohledu Fritze, neboť dětský pohled na Říši před válkou mi přišel velice zajímavý.

Celkově knihu hodnotím velice kladně, ačkoliv mi její přečtení trvalo delší dobu, nebylo pro mě místy snadné, tak náročné a obsáhlé téma pojmout a strávit. Každopádně její přečtení velice doporučuji, pro mě se řadí na seznam nejlepších knih za letošní rok a rozhodně se hodlám vrátit i k dalším knihám autora v sérii, neboť Olympia byla mým prvním, byť rozhodně ne posledním setkáním s autorem.

Závěrem mnohokrát děkuji nakladatelství MOBA za zaslání recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář