Souboj princů - hra nebo osud?

recenze

Souboj princů (2023) 4 z 5 / bookbug_cz
Souboj princů

Vítězka literární soutěže Hvězda inkoustu přišla s energicky nabitým young adult fantasy a já nemůžu říct, že bych byla nespokojená. Autorčina prvotina má fajn hlavní postavy, zajímavý příběh i zápletky. Trošku rozpačitý začátek, kdy jsem si myslela, že čtu další z dlouhé řady fantasy knih, ale hned záhy vystřídalo nadšení, rychlý spád a rozhodně i autorčin odlehčený styl psaní.

Na začátku se seznamujeme s dvojčaty princem Leandrem a princeznou Leanis. Společně putují do Silarisu na Souboj o ruku princezny Reany. Z kraje své dlouhé cesty jsou ale napadeni přízrakem vlkolva a Leandros utrpí zranění, která je nutná ošetřit. Vydává se tedy zpět do své země, ale Leanis se rozhodne v cestě pokračovat. Nesnese pomyšlení, že by se rodina opět dostala do řečí. Do mysli se jí vkrade rozzlobená tvář jejich otce, a tak se rozhodne, že otce nezklame a Souboje se zúčastní místo svého bratra. Pomocí magie si upraví svou tvář a jako Leandros pokračuje na přijímací obřad.

Příběh tak začne být dost zajímavý, neboť o dramatické, ale i zábavné scény tu není nouze. Leanis se musí začít chovat jako muž a dávat si pozor na svá ženská gesta. V ryze mužské společnosti pak balancuje na hraně smrti a plní úkoly, které jim královské město zadá. Cílem je aspoň v jednom souboji zvítězit a odnést si tzv. klíč do tzv. finále. Bojuje se svou mocí pramenící z Ohnivé země, poznává trošku víc Tristana jednoho z princů, a vídá vlkolva, se kterým je nejspíš spjata víc než sama tuší.

Myslím, že jsme svědky povedeného knižního debutu a mohu doporučit všem mladším čtenářům young adult fantasy. Nečekejte žádný krvák ani přespříliš drsné scény. Na tři sta stránkách si prostě příjemně odpočinete. Těším se na další autorčiny knihy.

Za knihu děkuji @humbookblogeri v rámci spolupráce.

Komentáře (0)

Přidat komentář