Snílek Neznámý :))

recenze

Snílek Neznámý (2018) / Airin
Snílek Neznámý

Příběhem nás provází Lazlo Neznámý, nalezenec a sirotek, který vyrůstal na příbězích a legendách o dávno ztraceném městě jménem Pláč. Toto město se nachází daleko za pouští Elmuthalethba. Jednoho dne se začali poutníci, kteří cestovali do Pláče, ztrácet a už se nevrátili. Lidé se tohoto místa začali obávat a od té doby se k němu již neodvážili. A tak vznikali legendy a příběhy o tom, co se v tom městě asi tak stalo.

Lazlo se stává učencem ve Velké knihovně, kde tráví většinu svého dosavadního života. Miluje knihy a neustále vyhledává příběhy o Pláči. A má jeden velký sen – dostat se do Pláče a odhalit jeho velká tajemství.

Jaké je jeho překvapení, když se mu sen z části splní – jednoho dne přijíždí do města vojáci z Pláče a žádají umělce, vědce a alchymisty, aby se s nimi vydali do Pláče. Důvod? Doufají, že jim vědci z celého světa pomůžou vyřešit velký problém/tajemství, které sužuje Pláč po celé roky.

A i když Neznámý nemá co delegaci nabídnout, přesto se s nimi vydává na dlouhou a strastiplnou cestu, která pro všechny může znamenat jejich konec. Jaký příběh se odehrává za zdmi Pláče? Proč město dostalo takové jméno a kým jsou vlastně jejich nepřátelé? Jak se ubránit armádě, která má všechny trumfy na své straně? Jaké velké tajemství a problém čeká Neznámého a jeho nové přátele k vyřešení?

NÁZOR:
U této knížky jsem si nebyla jistá, jestli ji mám číst. Tak nějak podvědomě jsem cítila, že to asi nebude úplně ono, ale i přesto moje zvědavost zvítězila a já se do ní s chutí pustila.

Musím říct, že doslova první půlka knihy mě nebavila. Vůbec. Bylo zde až příliš zdlouhavého popisování naprosto o ničem, nudné pasáže o Lazlově dospívání, které by autorka mohla klidně vynechat a nahradit je akčnějšími scénami. Tím by mohla dodat příběhu trochu šťávy. Jedinou zajímavou scénou v první půlce knihy byl pro mě asi jen příjezd delegace.

Na druhou stranu je autorka vynalézavá. Vymyslela skvělý a originální příběh, který zaujme a udrží Vás v šachu po celou dobu čtení. Autorka tajemství a problém Pláče odhaluje postupně a až po delší době, takže Vás nutí číst dál a dávat knize ještě šanci. Líbilo se mi, jak popisovala bojovníky Tizerkane, jejich schopnosti a zbroj. Například mě zaujaly jejich malé krabičky se štírem, jejichž bodnutí je rázem činilo nezastavitelnými.

Od druhé půlky se příběh rozjel a já se těšila na každou další kapitolu. Řešily se problémy, boje a armáda nepřátel a já byla čím dál zvědavější, jak příběh nakonec dopadne. Proto mi druhá půlka velmi rychle utekla, až jsem se nestačila divit.

Lazla jsem si během příběhu oblíbila, asi i proto, že jsem stejný snílek, jako je on – neustále hlava v oblacích, myšlenky všude možně, snění hlavně přes den a oči velmi často bloudí po knihách. Ráda bych Vám o něm a o jeho rozhodnutích řekla více, jenže to už bych až příliš prozradila děj knihy a to Vám nemohu udělat

Komentáře (0)

Přidat komentář