Smrt Trojského koně a jiné povídky

recenze

Smrt Trojského koně (2019) 3 z 5 / akinomV
Smrt Trojského koně

Zcela netradičně a popravdě neplánovaně jsem se pustila do kratších povídek detektivního žánru. Kniha je opět z řady „Původní česká detektivka“ a toto je moje první setkání s autorem – Romanem Cílkem. Jak jsem pochopila z anotace, je to zkušený spisovatel mnoha detektivek, který procestoval kus světa a své zkušenosti jsou mu nápomocny při psaní jeho knih.

Jak jsem se trošku informovala, Roman Cílek je rodák z Českých Budějovic, ale nyní žije v Praze. Píše nejenom pod svým jménem, ale používá i dva pseudonymy – Vilém Pavlík nebo Zdeněk Roman. V jeho životopise figurují pozice jako redaktor, šéfredaktor, spisovatel, publicista nebo autor próz, reportáží, rozhlasových her a kriminálních příběhů. Vskutku značný rozsah, který mě nalákal na tuto sbírku povídek.

Do zhruba 250 stránek je zařazeno 13 povídek z různých prostředí. Ačkoliv se v některých příbězích objeví někdo z předchozí povídky, ve většině případů se setkáváme s úplně novými postavami a příběhy na sebe vůbec nenavazují. V příbězích narážíme na témata jako pozůstalostní řízení, znásilnění, vydírání či vražda, ale zároveň se často dostáváme přímo pod kůži hlavním hrdinům. A jak už bylo psáno výše, autor využívá i zahraničního prostředí, což přidává na atraktivitě příběhu.

Pro mě osobně tato sbírka povídek nebyla úplně to pravé ořechové. Ač mám detektivky ráda a tady jsem hodně ocenila, že autor nenásleduje nynější trend brutálních severských krimi, v těchto povídkách mi něco chybělo. Sama to přisuzuji krátkému rozsahu příběhu. Některé povídky totiž skýtaly velký potenciál a jejich nápad mě vyloženě nadchl. Bohužel závěr povídky byl většinou na škodu a kdyby autor mohl příběh více rozvinout, možná by to celý dojem vylepšilo. Povídky jsou poměrně krátké, ale čtivé a žádná nebyla vyloženě špatná.

Celkově to nebylo špatné čtení a určitě se najdou čtenáři, kteří tuto sbírku ocení více než já. V mém měřítku se tato kniha řadí spíše do průměru. Zároveň jsem ale zvědavá na další tvorbu autora, jen spíše sáhnu po celém detektivním příběhu.

Děkuji nakladatelství MOBA za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře (0)

Přidat komentář