Slzy pro Araba

recenze

Slzy pro Araba (2021) 1 z 5 / denisa7430
Slzy pro Araba

Nejprve jsem si myslela, že by bylo možné román Slzy pro Araba představit jako odstrašující příklad pro mladé dívky, které tak lehce podléhají svodům Arabů. Kniha je však natolik drastická a řekla bych, že i poměrně dost přitažená za vlasy, že snad ani jako varování není možné tuto knihu použít.

Devatenáctiletá Slovenka Sára není nic jiného než rozmazlený fracek, který má v životě jediný cíl – provdat se za bohatého muže, aby nemusela nikdy hnout prstem a pouze užívat si všech možných dostupných světských věcí. Je líná a tvrdohlavá jako mezek. Žije s představou, že ji svět leží u nohou. Upřímně mě od samého začátku šokovalo, jak Sára vystupuje, jak se chová a vlastně se není ani čemu divit, že dopadla, jak dopadla.

Sára si již několik měsíců dopisuje a volá s mladým, avšak velice bohatým Arabem z Dubaje. Pohledný a šarmantní Hassan ji přijede na Slovensko navštívit a dá se říci, že do druhého dne ji má omotanou kolem prstu. Je okouzlena nejen jeho vizáží, ale hlavně korunkami na účtu. Netrvá to dlouho a požádá ji o ruku. Svatba má však jednu podmínku, která mi naprosto vyrazila dech a jen blázen mohl na něco takového přistoupit! Sára s tím neměla sebemenší problém. Vždyť vidina života v luxusu zaslepí nejedny naivní dívčí oči. Sára se rodičům vzpírá, nedbá jejich výčitek a varování. Nakonec jim vlastně nezbývá nic jiného, než Sáru do Dubaje následovat a Hassana i s jeho rodinou si proklepnout přímo na místě. To, co celou rodinu v tomto nádherném městě čeká, bude opravdové peklo.

O autorce si musím zjistit více podrobností. Nepřijde mi normální napsat dílo, které vyzařuje tolik negativního a do oči bijící nereálného strachu z muslimského světa.

Sama do arabských zemí jezdím, mám zde mnoho přátel. Troufám si tvrdit, že jejich mentalitu lze jakž takž odhadnout, avšak přiznávám, že provdat se za muslima bych nikdy nemohla, zejména z důvodů kulturních a tradičních rozdílů, které opravdu nedělají dobrotu, pokud není žena dostatečně submisivní. Ale to je jen můj názor.

Komentáře (0)

Přidat komentář