Skutečné příběhy přeživších

recenze

Deti holokaustu (2018) 5 z 5 / katule1992
Deti holokaustu

Děti holocaustu popisují osudy devíti židovských dětí, které přežily hrůzy druhé světové války z celé Evropy. Každý do jednoho toužil žít a toužil vidět žít především i své rodiče a rodinné příslušníky. Bohužel ne každý z nich měl takové štěstí, aby se jim jejich tužby vyplnily.

Je jedno jakou knihu si s tématikou druhé světové války, židovství či holocaustu vyberete, vždy to bude temné a mrazivé svědectví hrůz, které se v té době odehrávaly a smrt byla na denním pořádku. Přesto tato konkrétní kniha Děti holocaustu je odlišná. Jsou zde skutečné příběhy přeživších dětí, jež poskytli své svědectví autorům a ti dokázali popsat jejich příběhy očima malého, mnohdy naivního, dítěte. Díky tomu před námi není další z knih popisující detailní a krvelačné příběhy toho, co se tehdy dělo.

Autoři rozprostřely devět příběhů do osmi kapitol psaných er-formou díky čemuž si mohli dovolit do příběhů dosadit i doplňující informace, jak to tehdy ve skutečnosti fungovalo. Tím, že je každý příběh z jiného kouta Evropy a z pohledu různých dětí, nabízejí nám autoři několik rozdílných situací.

Hned na úvod nás například čeká příběh malé Luncie Gamzer, která jen díky odvaze svých rodičů neskončila v koncentračním táboře, ale to neznamená, že nezažila měsíce a měsíce hrůzy. Rodičům se povedlo Luncii uschovat na bezpečném místě u cizích lidí, kteří byli neustále na pokraji odhalení. Herbert Karliner naopak měl záchranu téměř na dosah ruky na parníku St.Louis, jež mířil na Kubu. Zemi, která tehdy přijímala ,,uprchlíky". Nikdo tehdy nevěděl, že je to pouhý začátek boje o vlastní život.

Každý z těchto příběhů přináší děsivé svědectví plné bolesti a smutku. Přesto v něm najdeme také projevy přátelství, solidarity, lásky a laskavosti. Jak jste si sami mohli všimnout, jde o rozmanitost příběhů, jež se neodehrávají pouze v koncentračních táborech.

Na závěr každého z příběhu na nás, čtenáře, čeká jakási odměna v podobě krátkého shrnutí života malých dětí po konci světové války. Přestože se jedná o velmi silné příběhy podané z pohledu dětí, všechny naštěstí končí částečně pozitivně neboť víme, že hlavní dětští aktéři přežili.

Děti holocaustu by mohla pro mnohé být úvodem do problematiky holocaustu. Je to rozhodně další ze zajímavých knih popisující násilí a křivdy židovského národa. Dovolím si tvrdit, že by kniha měla patřit k doporučené četbě na středních školách, ale o vhodnosti této knihy bychom mohli polemizovat, protože se určitě najdou tací, kteří by se mnou nesouhlasili.

Pokud Vás Děti holocaustu alespoň trochu zaujaly neváhejte a knihu si kupte! Věřte mi, že nebudete litovat.

Komentáře (0)

Přidat komentář