Skryté poučení

recenze

Něco má za lubem (2023) 4 z 5 / bradovav
Něco má za lubem

Pokud si o knize přečtete, že půjde o roadtrip vícegeneračních cestovatelek, dá se předpokládat, že jedna z nich bude předávat svou moudrost té mladší. Nejinak je tomu u této knihy, zde je ale vše nenásilnou formou a zkušenosti plynou vyprávěním bez viditelné snahy někoho ovlivnit.

Našeho výletu se zúčastní Jenna - třicátnice, která zažila velké zklamání v lásce, se kterým se neumí poprat a vyrovnat se s životní změnou. Utápí se ve svých emocích, chce se uzavřít všem a všemu. To se ovšem rozhodne narušit její babička Evelyn, která zapojí vnučku do cesty do města jejího mládí.

Cesta je dlouhá a babička vnučce vypráví o své velké lásce, se kterou jí osud nedopřál strávit život. Vyprávění babičky se prolíná se současností. Babička ve vyprávění ukazuje velkou lásku mezi dvěma mladými lidmi a ukazuje, jak náročná dřívější doba byla a jak často ovlivnila osudy mladých milenců a znemožnila jim budovat dlouhodobější vztahy.

Babička je vtipná a já bych jí klasifikovala i mezi rošťandy. Právě ona dokáže změnit momentálně černý pohled vnučky na svět kolem ní. Ta v závěru knihy dost nepřekvapivě otevírá své srdce dalšímu dobrodružství. I když je toto zakončení očekávané, jako čtenářka jsem ho vyhlížela a doufala, že v knize bude.

Za mě šlo o velmi příjemné čtení ukazující láskyplný vztah mezi babičkou a vnučkou. Kniha mi nabídla přesah a umožnila mi uvědomit si nelehkosti dřívější doby a donutila mi vážit si možnosti vybrat si svého vlastního manžela a nemuset řešit vhodnost své volby.

Kniha je objemnější, vy se jí ale nezalekněte, protože jde o poutavé čtení, které vás nudit nebude.

Celkově knihu hodnotím: 4* z 5*

Komentáře (0)

Přidat komentář