Něco má za lubem

Něco má za lubem https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526508/bmid_neco-ma-za-lubem-65569f934fa83.png 4 12 3

Jenně táhne na pětatřicet, když jí opustí manžel s tím, že si našel jinou a s ní vlastně nikdy nebyl šťastný. Rozchod nese těžce a před světem se skrývá u rodičů ve svém dětském pokoji. Po půl roce se ale do věci vloží Jennina svérázná, energická babička Evelyn a přemluví ji ke společnému výletu do svého rodného města Herefordu v Massachusetts. Cestou do Herefordu excentrická babička nejen vyvádí všelijaké veselé kousky, při kterých Jenně často tuhne krev vžilách, ale také vypráví příběh své první lásky k Tonymu, chlapci z portugalské rybářské rodiny. Evelynin otec, úspěšný židovský obchodník, odolal tlaku své okouzlující dcery a ke sňatku s Tonym nedal souhlas. Její návrh na útěk z domova Tony odmítne. Nakonec se Evelyn provdala za Freda, kterého poznala během studií a strávila s ním desítky let šťastného života. Fred před pěti lety zemřel a výlet je pro Evelyn návratem „na místo činu“, kde stále ještě žije Tony. Chystá se snad babička na stará kolena vrátit do náruče dávné lásky? A jaká nečekaná překvapení tu nachystala pro Jennu?... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

She's Up To No Good , 2022


více info...

Přidat komentář

Vampucha
30.01.2024 4 z 5

Tahle kniha byla rozhodně velkým překvapením.

Je to o Jenně, se kterou se z ničeho nic rozejde manžel a ona v depresi tráví poslední měsíce ve svém dětském pokojíčku u rodičů. Jednoho dne přijde babička, ne úplně zdatná řidička a v dost pokročilém věku, že si potřebuje cosi zařídit ve svém rodném městě, které je vzdáleno několik hodin jízdy.
Jenna se tedy nabídne, že ji tam odveze, zároveň si uvědomuje, že potřebuje změnit prostředí a tak tuto cestu vítá. Babička je tedy dost svéráz a za většinu vtipných momentů v knize vděčíme právě jí.
Čekala jsem další bláznivý roadtrip, ale o cestě jako takové tato kniha vůbec není.
Jelikož Jenna je stále v té své naštvané bublině a myslí si, že už nikdy nikoho nebude milovat, babička jí začne vyprávět o tom, jak se poprvé, a ne naposledy, zamilovala. V knize jsou od této chvíle dvě dějové linky - ta ze současnosti a pak ta babičky, která je z padesátých let.

Je to zvláštní příběh, romantický, ale ne tím vyloženě klišoidním způsobem. Dívky v 50. letech minulého století měli jiná pravidla než my dnes. Ještě navíc, když jsou rodiče ortodoxní židé. Ale Jenny babička byla velmi svérázné děvče s vlastní hlavou a podle toho její milostná eskapáda vypadala.
Aby si mohla zařizovat co potřebuje, domluví své vnučce na celý týden společnost - příhodně pohledného a svobodného muže, díky kterému však Jenna začíná znovu žít a být opět sama sebou. Tato linka byla sice dost předvídatelná, ale i tak byla fajn.
Jenna poznává místa a lidi z babiččina vyprávění a tím se to celé krásně propojuje.

bookcase
07.01.2024 5 z 5

Úžasný příběh o životě, cestách ke štěstí a rodinných poutech. Evelyn byla stejně živelná jako Holly Golightly ze Snídaně u Tiffanyho, zamilujete si ji i s jejím výstřelky. Jen ty chyby, gramatické i věcné - Gene Kelly NEBYL žena - kdyby tam nebyly, tak je to dokonalost sama.


PetraN17
17.11.2023 5 z 5

Bylo mi potěšením knížku číst :)))
Velice vtipná a svérázná babička se po cestě do rodného města vrací do minulosti, aby mohla doprovázet svou vnučku směrem k budoucnosti .

Štítky knihy

cesta, roadtrip

Autorovy knížky

2023  88%Něco má za lubem

Kniha Něco má za lubem je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce60x
Chystám se číst44x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x