Série plná ostrých tesáků

recenze

Vampýrská akademie (2009) 5 z 5 / Peťula96
Vampýrská akademie

POZOR, anotace může obsahovat spoiler.

ANOTACE:
Oblíbená vampýrská série se dočkala nového a krásného kabátku. Hlavními hrdinkami jsou nejlepší přítelkyně Rose a Lissa. Lissa je upírka, která pochází z královského rodu. Rose je dhampýrka, její strážkyně. Kromě přátelství je pojí ještě jedno pouto, a tím je to, že Rose dokáže vycítit pocity své nejlepší přítelkyně. Před dvěmi lety společně utekly z Akademie svatého Vladimíra a celou tu dobu se snažily, aby je nikdo nenašel. A to jak Strigoji, nepřátelé úpírů, tak kdokoliv z akademie. Nakonec je ale dhampýr Dimitrij objeví a odvede zpět na akademii. Nikdo ale netuší, proč děvčata vlastně utekla, a tak netuší, že pobyt zde je pro ně daleko nebezpečnější, než když byly na útěku. Rosse je pro Lissinu ochranu udělat opravdu cokoliv. Bude to ale stačit?

NÁZOR:
Přiznám se, že mě tenkrát boom kolem téhle série minul a setkala jsem se sí poprvé až teď. Musím ale říct, že lituji, že jsem ji neobjevila již dříve, neboť je to přesně můj šálek kávy. Příběh je neskutečně čtivý a hned od první kapitoly je plný akce. Vyprávěný je v ich formě a sledujeme ho z pohledu Rose. O zvraty a napětí tu rozhodně není nouze, stejně tak o romantiku, která v YA fantasy nesmí chybět. Probírají se tu ale i vážnější témata, takže tady najdeme opravdu vše a přitom to není překombinované.

Magický svět je zde velice zajímavý - máme zde upíry, Strigoji a dhampýry. Upíři, Mojorové, dokážou využívat magii čtyř živlů (voda, vítr, oheň a země), kterou využívají jen pro dobré účely, nikdy s ní nebojují. Strigoji jsou nemrtví a narozdíl od Mojori jsou nesmrtelní. Také jsou to největší postrach Mojori, neboť se je snaží vyhubit. Proto vznikli dhampýři, potomci lidí a Mojori, kteří je mají ochránit před veškerým nebezpečím. Každý Mojori má přiděleného svého dhampýra - osobního strážce.

Co se týká hlavních hrdinek, tak mi jsou obě celkem sympatické a rozhodně se nejedná o ploché postavy. Rose mi byla ale o malinko bližší. Líbila se mi na ní její odvaha, sebevědomí a věrnost. Sice občas reagovala až zbytečně přehnaně, ale to všechno jen proto, aby dostála svého slibu, že Lissu ochrání.

S prvním dílem jsem rozhodně nadmíru spokojená a předčil veškerá má očekávání. Už teď se nemůžu dočkat dalšího dílu, který bude již v příštím týdnu v prodeji.




Za poskytnutí recenzního výtisku (a způsobení nové závislosti) děkuji #Booklabu.

Komentáře (0)

Přidat komentář