Sedm kamenů lásky a ztráty

recenze

Sedm kamenů lásky a ztráty (2019) 5 z 5 / knihomolka_elka
Sedm kamenů lásky a ztráty

Sedm kamenů lásky a ztráty je první rozsáhlejší sbírka povídek a dvou dosud nevydaných novel od Diany Gabaldon. Jak už sám název napovídá, obsahuje sedm magických příběhů, které vtáhnou do děje každého milovníka Dianina světa.



Jako první zvolila povídku Armádní zvyklosti, v níž se setkáváme s postavou Lorda Johna a bitvou o Quebeck.

V povídce Meziprostor záhadně ožívá hrabě St. Germain a pilně se snaží „zasít semínko života“. Potkáváme zde i Michaela Murrayho, druhého syna Iana a Jenny Murrayových, jenž doprovází Joan MacKimmieovou na cestě do francouzského kláštera, kde se má stát novickou. Pozorujeme Joaniny obavy z nových skutečností i poznávání nepoznaného…

Povídka Mor nemrtvých nás zase svede dohromady s lordem Johnem a tentokráte se společně ocitáme na Jamajce, kde odhalujeme tajemnou historii slova „zombie“.

Následuje Lístek ve větru v Předvečer Všech svatých (moje oblíbená), kde se blíže dozvídáme o původu Rodgera Mackenzieho.

S povídkou Panicové (s níž se máme také možnost setkat ve stejnojmenné knize z pera Diany Gabaldon, vydané nakladatelstvím Omega), potkáváme Jamieho Frasera a Iana Murrayho jako mladíčky na cestě Francií. Jedná se o skvělý příběh, který dokresluje hlavní dějovou linku Cizinky, a mi se díky němu dozvídáme, co Jamieho potkalo před oním osudným střetnutím s Clare.

Nejvíce jsem si však zamilovala povídku Prchavá zeleň, v níž se setkáváme s bratrem lorda Johna – Halem a mladou krásnou cizinkou mnoha jmen. Ocitáme se na anglickém dvoře, obchodujeme s cennými informacemi a hledáme toho pravého ženicha. Nakonec se natolik zamotáme do pletichaření, že není cesty ven…

A konečně v poslední povídce Obležení spolu s naší velmi oblíbenou postavou lorda Johna prožíváme obléhání Havany a zároveň poznáváme příkoří černošských povstání.


Jedná se o skvělé příběhy, na něž jsme od Diany Gabaldon zvyklí. Doplňují a dokreslují hlavní dějovou linku. Rozvíjí příběhy vedlejších postav, na něž v hlavním příběhu není prostor. Jsem moc ráda, že se Diana Gabaldon věnuje i těmto drobnějším textům. Umožňuje nám tak lépe poznat, pochopit a usadit hlavní příběh.

A teď něco k výtkám. Umístění povídky Armádní zvyklosti hned v úvodu knihy, se mi zdá jako poněkud nešťastné rozhodnutí. Povídka svým obsahem není vůbec zlá, avšak oproti dalším příběhům v této knize není natolik poutavá a proto bych ji pro příště umístila jinam. Nicméně chápu Dianin záměr knihu začít a ukončit příběhem lorda Johna.

V této knize bohužel vyniká jeden velký Dianin neduh. A to fakt, že ač má příběhy do detailu propracované, založené na faktech a obsahující spousty dobových reálií, dopouští se jedné a to obrovské chyby, dané svou vášnivostí a snad i zbrklostí. Nedokážu ji tuto chybu odpustit, neboť se jedná o základní faktor svědčící o kvalitě autora. Sama Diana Gabaldon ztrácí nad svými postavami přehled a tak v jednom příběhu umírají, ale v jiném byť dějově návazném, žijí a to bez jakéhokoli vysvětlení. Sama autorka si je svého neduhu vědoma a v knize se za něj omlouvá. To však nic nemění na tom, že pokud sama autorka nemá ve svých postavách přehled, tak kdo ho má mít? Naštěstí v dnešní době nám s tím pomůže internet a tak doporučuji, když se v jejich postavách ztratíte zabrouzdat na stránku outlander.fandom.com, která vám pomůže najít ztracenou jistotu.

Co říci k závěru. Jedná se o skvělou knihu určenou pro milovníky série Cizinka. Pokud příběh neznáte i tak věřím tomu, že je možné si povídky vychutnat a to díky faktu, že se zakládají na pravdě a přibližují nám svět 17. století. Jedná se o krásnou žlutou sedmi set stránkovou bichličku, co prostě v žádné fanouškovské knihovničce Cizinky nesmí chybět.

Komentáře (0)

Přidat komentář