S neobyčejnou lidskostí podaný obyčejně neobyčejný příběh

recenze

Musíme být statečné (2020) 4 z 5 / Podlavicí
Musíme být statečné

S tématem opuštěných, bezprizorních dětí, jako by se v poslední době roztrhl pytel. A to nemířím pouze k mé poslední recenzi na knihu Jmenuji se Maryte, ale také ke spoustě novinek tohoto roku. Musíme být statečné je poměrně objemný román vhodný k přečtení po čas sychravých podzimních nečasů, i přestože jeho téma není kdovíjak veselé. Je to ale velmi lidsky podaný příběh, literárně velmi umně a poeticky napsaný, plný smutných, dojemných i veselých chvil, které zahřejí i rozlomí srdce.

Elen Parrová, protagonistka románu Musíme být statečné, je žena, jíž v životě nebude dán jeden z nejkrásnějších a nejsilnějších citů, který může v průběhu života ženu potkat. Možná právě proto, nebo navzdory tomu, se zavázala starat se ve válkou zpustošené Velké Británii o sirotky a malé nemocné, které s sebou toto zvěrstvo přináší. Jednoho sychravého zimního dne roku 1940 při kontrole autobusu přivážejícího uprchlíky z vybombardovaného sousedního města narazí na malé bezprizorní děvčátko, k němuž se nikdo nehlásí. Mateřský pud prostoupí Elen jako blesk z čistého nebe a ona se odhodlá přijmout děvčátko za vlastní. Elen a Pamela prožívají svá soukromá zlatá léta. Splynou jako matka a dcera, jedna duše, jedno tělo.

Zatímco ale malé naivní děvčátko přijímá, co mu osud v podobě soucitné a láskyplné náhradní matky nadělil, Elen ví, že je jen otázkou času, kdy se jejich cesty budou muset rozdělit.

Britská autorka Frances Liardet vykouzlila z tuctového příběhu neobyčejně hezky a dojemně vykreslený román. Je zde velmi hojně využíváno časové rozlišení rovin, velmi barvité a bohaté vykreslování, literárně velmi zdařilý a čtivý styl psaní. Nebudu tvrdit, že Musíme být statečné není tuctový román – je to ale tuctový román, se kterým strávíte mnoho krásných odpolední, ponoříte se do světa strastí protagonistů příběhu a alespoň na chvíli zapomenete na všechny v tom vašem.

Musíme být statečné je krásně a pečlivě vybarvená omalovánka, která ale nemá kdovíjak výjimečné či mimořádné obrysy. Je to zkrátka kouzelný román ozvláštněný nikdy nevyčerpatelným tématem druhé světové války a také mateřství. Odpůrci dnešních „tuctových hitů z druhé světové“ by jej mohli označit za fádní, ale rozhodně tomu tak není. Dominuje mu láska a mateřství, osud i jeho nástrahy, vtipné i dojemné situace. V případě, že neočekáváte příliš, jej mohu s klidným srdcem označit za opravdu velmi zdařilé čtení.

Děkujeme společnosti Euromedia Group, a.s., za poskytnutí recenzního výtisku.


Musíme být statečné Musíme být statečné Frances Liardet

Prosinec 1940. Během evakuace Southamptonu narazí mladá Ellen na děcko spící v opuštěném autobusu. Malá Pamela, ke které se nikdo nehlásí, si brzy získá její srdce. Navzdory tomu, že ve světě zuří světová válka, Pamela a Ellen zaž... více


Komentáře (0)

Přidat komentář