Rytíři Kulatého stolu ožívají

recenze

Mýtonoši (2021) 5 z 5 / Vendea
Mýtonoši

Šestnáctiletá Bree už od mala toužila nastoupit na Severokarolínskou univerzitu. Vše se ale změnilo po tragické nehodě její matky. I přes potlačovanou bolest se ale dívka nakonec rozhodne nastoupit. To ale netuší, že se brzy svědkem něčeho, co jí navždy změní život. Démoni, tajné společenství následující Legendu o Artušovi, dědicové a magie, která nikdy nespí. Bree se do nového světa rovnou po hlavě a brzy možná zjistí, že smrt její matky nebyla úplně tak náhoda...

Jedno slovo. Je to pecka! Kniha v sobě snoubí totiž nejen kvalitní příběh, postavy a jazyk, ale také velmi dobře zvolenou formu reprezentace. Ta v našich českých vodách nemusí být sice až tak dobře pochopitelná, z autorčina psaní je ale zřejmé, že se o téma vážně zajímá a chce, aby to samé cítili i čtenáři. Skrze hlavní hrdinku popisuje, s jakými útrapami a předsudky se denně setkávají lidé jiné barvy pleti a jaké následky z toho mohou plynout pro jejich psychiku.

To vše souvisí i se samotnou magií, která se inspirovala v reálných praktikách. Systém magie je velmi promyšlený a ve svém žánru i poměrně originální. Vše doplňuje silná inspirace artušovskými legendami a prostředí starobylé americké univerzity.

Jedním ze vztyčných pilířů celého příběhu jsou bezesporu postavy. Hlavní hrdince Bree je sice teprve šestnáct, což v porovnání s ostatními vysokoškoláky může působit nepatřičně, na svůj věk se však chová velmi vyspěle. Díky své barvě pleti a vzhledu se navíc celý život setkávala s předsudky, což nekončí ani s nástupem na univerzitu. Bree je však urputná, neústupná a jde si za tím, co chce, což jsou vlastnosti, které jsem na ní už od samého začátku obdivovala. Je také chytrá a snaží se uvažovat i v nelehkých situacích.
Setkáme se i se spoustou vedlejších postav.

Milovníci romantiky si také přijdou na své. I když by se bez ní kniha obešla, ve výsledku příjemně příběh dokresluje. Na konci je sice jakýsi náznak milostného trojúhelníku, na druhou stranu bych však klidně věřila, že jde pouze o bait a nic nebude.

Artušovské legendy mám moc ráda, a tak jsem byla zvědavá, co s nimi autorka provede. Jsem velmi spokojená jak se zajímavým a rozmanitým světem, který vytvořila. A ten systém magie? Taky pecka. Ani jednou jsem se během čtení nenudila a i přes počet stran knihu přečetla za dva večery jedním dechem. Akce a napětí je tu vskutku hodně, ale najde se i spousta momentů na zamyšlení. Nakonec bych jen ráda podotkla, že se Mýtonoši pravděpodobně stanou nejlepší knihou, kterou jsem v roce 2021 četla. Bravo.

Za poskytnutí reading copy děkuji Albatrosmedia.cz.

Celá recenze na:
vendeadreams.blogspot.cz


Mýtonoši Mýtonoši Tracy Deonn

Magie artušovských legend ožívá v urban fantasy hitu z americké univerzity! Šestnáctiletá Bree hledá po smrtelné autonehodě své matky únik před bolestí. Rezidenční program na Severokarolinské univerzitě vypadá jako skvělé útočišt... více


Komentáře (0)

Přidat komentář