Romantika musí být!

recenze

Rodinné pouto (2011) 4 z 5 / KáťaM.
Rodinné pouto

Danielle Steel. Už léta jsem z recenzí a různých videí tušila, že takhle autorka mi sedne a až jednou začnu, asi hned tak nepřestanu (podobně to mám se Shannon Drake). Trvalo dlouho, než jsem se dostala ke své první Steel. Odhodlala jsem se k tomu poté, co nějakou z jejích knížek ukazovala slečna Irča ve svém Knihánkově. Proto o knížce dnes píšu taky. Třeba tady na někoho jméno autorky blikne a konečně se k ní také dostane, stojí to za to!

Steel patří ke královnám žánru romány pro ženy a jak jsem se konečně sama přesvědčila, naprosto právem. Začala jsem knížkou Rodinné pouto. Hlavní postavou je nadějná architektka Annie Fergusonová, která kvůli letecké havárii přijde o svou sestru a švagra. Ti zanechali tři malé děti, jejichž výchovy se Annie v poměrně mladém věku ujímá, a to na úkor rozpadu svého vlastního vztahu. Annie žije jen pro ně a svou práci. Knížka začíná v okamžiku, kdy se děti začínají osamostatňovat. Nejstarší neteř Liz si prošlapává kariéru módní redaktorky, a přestože se jí blíží třicítka, zahazuje se s muži, kteří se k ní vůbec nehodí. Synovec Ted studuje práva a zamiluje se do své učitelky, která ho vydírá. Nejmladší Katie, studentka umění, se rozhodne přerušit školu a navíc se chystá se svým novým přítelem do Iránu, což Annie děsí. Annie trápí, že už nad svými neteřemi a synovcem nemůže držet ochrannou ruku, protože už potřebují dělat vlastní rozhodnutí. K tomu všemu jí kamarádka Whitney domlouvá nejrůznější rande naslepo, aby i ona poznala toho pana pravého, na kterého Annie nakonec přece jen narazí, jak už to v takových knížkách bývá.

Jako každý román pro ženy obsahuje i tento spoustu klišé. Ale krásných klišé, která v podání Danielle Steel nakonec jako klišé nevypadají. Knížka v tomhle nečasu zahřeje u srdce, je to přesně to pravé čtení na sychravé večery k čaji. Ukazuje, jak se vyrovnat s odchodem z dětí z domu, dává naději, že i bezdětná žena po třicítce anebo čtyřicítce může najít své štěstí A ruku na srdce, kterou ženu něco takového netrápí. Steel to ví a knížkou uklidní i pohladí po duši.

Tak se nechte také pohladit s zalezte pod deku s nějakou „Steelovkou.“

Komentáře (0)

Přidat komentář