Rodinné tajemství

recenze

Odříkaného manžela největší krajíc (2020) 4 z 5 / Ivuska.09
Odříkaného manžela největší krajíc

Alena Jakoubková patří už dlouho mezi mé oblíbené autorky. A i když jsou její romány jednoduché, ráda po nich sáhnu. Hlavně díky tomu, že jsou čtivé a často také jako vystřižené ze skutečného života. Nejnovější knihou, kterou si od této autorky můžete pořídit, je Odříkaného manžela největší krajíc.

Tentokrát nám autorka vypráví příběh dívky jménem Agáta. Tak trochu klišé je, že většinou jde v těchto románech o hlavní hrdinky, které to v životě nemají jednoduché. A není tomu jinak ani tady. Agáta pochází z Malé Úpy, kde žije se svým tatínkem a maminkou. Ovšem otec rodině vládne tvrdou rukou, takže se obě ženy musí podřizovat jeho pokynům. Vlastně mohu přímo napsat rozkazům. Jenže Agáta touží po svém vlastním životě. Chce svobodu, chce svá vlastní rozhodnutí, chce dělat to, co ji baví. Nikoli to, co jí někdo přikáže. Takže je jasné, že v Úpě nehodlá zůstat. Navíc má už od střední školy přítele Zbyňka, ovšem rodiče o něm zatím neví. I když jejich vztah trvá několik let, nemá odvahu ho rodičům (hlavně otci) představit. Oba se přihlásí na Karlovu univerzitu v Praze. Zbyněk bude studovat medicínu, Agáta žurnalistiku. A tak začíná jejich pražský svobodný život. Zasnoubí se, po škole plánují svatbu. Bude všechno tak, jak si oba představují?

Devět let naplněných láskou. Ale součástí lásky byla zrada.

Teď se vám možná zdá, že jde jen o další romantický příběh. Ale tak to není. Autorka totiž do knihy vložila jeden důležitý prvek: tajemství. Agáta totiž měla starší sestru Lauru. Ovšem doma se o ní nemluví. Nemají na ni ani žádnou památku. Otec ji údajně vyhnal, protože v osmnácti otěhotněla a odmítala říct, s kým dítě čeká. Jenže Agáta má svou hlavu a odpovědi rodičů na otázky ohledně starší sestry jí nakonec nestačí. Podaří se jí o Lauře zjistit více?

V tomto románu je ukrytý příběh čtyř žen z jedné rodiny. Matka, dvě dcery a vnučka. Některé o sobě dlouho nevěděly. Přesto jsou si hodně podobné. Je to příběh plný neústupnosti, neschopnosti odpouštět a patriarchálního manželství. Mně se moc líbil a pokud máte rádi romány pro ženy s přesahem, tak snad budete také spokojeni.

Komentáře (0)

Přidat komentář