Rodinná tragédie

recenze

Hadí oči (2022) 5 z 5 / a.k
Hadí oči

Zvláštní agentka FBI Nina Guerrerová musí čelit velmi tristnímu pátrání. V Phoenixu došlo k vraždě matky, otce a narozené holčičky. Vrah se postaral, aby vše vypadalo tak, že jde o vraždy členů rodiny mladou maminkou, která po činu spáchala sebevraždu. Před čtyřmi lety se to samé stalo v New Yorku, a když oba činy spojí otisk stejné boty, je jasné, že jde o dílo sériového vraha. Ještě daleko děsivějšího je, že na vlas podobné případy se odehrávají po celých státech již téměř tři desetiletí.

Vyšetřování se soustředí na metodické postupy a shromažďování svědectví z nejrůznějších zdrojů. Mohlo by se zdát, že takto pojaté pátrání bude velká nuda, opak je však pravdou. Děj plyne svižně, vše na sebe logicky navazuje a probouzí ve čtenáři zvědavost proniknout do pohnutek vraha. O Nině víme už z předešlé epizody, že ji jako mimino našli v popelnici a celé dětství prožila v ústavu bez možnosti poznat vroucí rodinné prostředí a lásku. V kontextu Nininy minulosti právě případy zavražděných mladých rodin vzbuzují emočně silné momenty, které byste primárně v detektivce nečekali.

Sled událostí a nová zjištění vyšetřovatelů v jednom okamžiku zcela změní směr pátrání, až je vám divné, proč autorka úplně opustila hlavní vyšetřovací linku. Pochopení této odbočky přináší překvapení, které velmi úzce souvisí s možností dopadnout vraha.

Do kontinuálního vyšetřování zasahují kapitoly, které jsou věnované pohledu pachatele. Velmi brzy nám je jasné, že jde o psychopata, který je inteligentní a schopný si předem připravit velmi složitý a detailní plán, který přesně dodrží. Nepodléhá impulsivnímu chování. A v hledáčku mu uvízne i sama Nina.

Druhá epizoda série s Ninou Guerrovou s názvem „Hadí oči“ je stejně jako první díl postavena hlavně na pečlivé policejní práci. Přesto mám z knížky zcela nové pocity. Z předešlého dílu známe Ninu jako houževnatou, chytrou vyšetřovatelku, která má svůj život tvrdě ve svých rukou. Tentokrát Nina odkrývá čtenářům více ze svého nitra a překvapivě dokáže zabrnkat na čtenářovy emoce. Autorka se nevrací k podrobnostem z Ninina života uvedeným v prvním dílu, proto bude lepší číst sérii popořadě. Pak teprve v plné síle vyzní charakterový posun.

Detektivní zápletka je silná, temná a výborně napsaná. Nechybí akce a napětí. I když vytušíte, o co tady jde, stále zůstává řada nezodpovězených otázek, které vás popohání zhltnout rychle další stránky. Detektivky čteme, abychom se pokusili s hrdiny vyřešit zapeklitý případ a odhalit vraha. Tento příběh nepřináší jen uspokojení detektivní duše, ale i dojetím zvlhlé oči. Velmi mě to bavilo a moc doporučuji.

Komentáře (0)

Přidat komentář