Říše upíra

recenze

Říše upíra (2022) 5 z 5 / Andrea.Mayer
Říše upíra

"Ze svatého poháru posvátné světlo povstane, Věrná ruka svět na správnou cestu dostane. A pod dohledem sedmera mučedníků očí pak pouhý člověk nekonečnou noc skončí."

Je tomu již 27 let, co oblohu zalil stín a lid Elidaenu naposledy spatřil východ slunce. Téměř tři desetiletí vedou upíři válku proti našemu druhu a budují si impérium na troskách toho lidského. Gabriel de León je posledním přeživším ze svatého bratrstva, jež se zavázalo chránit říši. Nyní je však uvězněn a donucen vyprávět svůj životní příběh. Příběh o legendárních bitvách, zakázané lásce, Věčném králi a hlavně o poslední naději lidstva - svatém grálu.

Říše upíra pro mě byla sázkou na jistotu, autorův styl vyprávění jsem si zamilovala už v jeho předchozích knihách, ale mohu říct, že tento příběh naprosto předčil všechna očekávání. Další nudná kniha o upírech? Ale vůbec ne! Kristoff nám naservíroval krvavou lázeň, obohacenou o pestré popisy, dokonalé postavy a dechberoucí zvraty.

Děj se odehrává ve více časových liniích; přítomnost nás zavede do cely, ve které je Gabriel vězněný, zatímco minulost je rozdělena na dvě etapy: Gabrielovo ne úplně růžové dospívání a dospělého Gabriela, jehož činy se staly legendou.

Autor do příběhu zasadil velké množství pojmů, založených převážně na křesťanství a folkloru a i přesto, že jsem velmi ocenila složitost světa, který byl fenomenální, ne vždy bylo snadné se v něm orientovat. To samé platí o množství vedlejších postav.

Kromě Gabriela jsem si oblíbila i jeho zpovědníka - upířího kronikáře; jehož pichlavé poznámky mi vždycky vykouzlily úsměv a který dokázal, že i tak bezcitné stvoření jako je upír, umí projevit soucit.

Celá kniha je doplněná překrásnými ilustracemi, díky nimž se s postavami ještě více sblížíte.

Bohužel mi úplně nesedl překlad, ale to je spíš otázka chuti a vzhledem k tomu, že to rozhodně není chyba autora, neodrazí se to ani v hodnocení. Pokud vás i tak zajímá, jak se z malého věřícího kluka stal nerudný parchant, co nevěří ani sám v sebe, budete si muset těch 800 stran přečíst!

5⭐️/5⭐️

Za poskytnutí e-knihy k recenci moc děkuji Humbook teamu a skupině Humbook blogerů :)

Komentáře (0)

Přidat komentář