Probudit se jako delfín

recenze

Probudit se jako delfín (2022) 4 z 5 / Ivuska.09
Probudit se jako delfín

Máte chuť přečíst si příběh od české autorky? Johana Kral napsala román Probudit se jako delfín, který právě vyšel pod záštitou nakladatelství MOBA. Název knihy je poutavý, ale také lehce zavádějící, takže vás jistě zajímá, o čem autorka vypráví.

Během čtení se seznámíte s pětičlennou rodinou, která prožívá jeden životní kotrmelec za druhým. Je pravda, že na jednu rodinu je absurdních situací až dost. Ale čtenáři právě tohle vyhledávají, čtení je tak poutavější, takže to byl zkrátka autorčin záměr. Karolína s Jakubem jsou manželé už dvacet let a vychovávají společně tři děti. Všichni dobře víme, že na vztahu je třeba neustále pracovat. A platí to i po dvaceti letech manželství. Mezi Jakubem a Karolínou se rozevřela propast. Oba si připadají ztracení a neví, jak se svými životy dál naložit. Situaci neulehčuje ani nevěra, které se Jakub dopustil. Karolína pracuje jako psycholožka a v nelehké situaci se upíná právě na svou práci. Jakub podniká. Jenže aby toho nebylo málo, jeho firma se dostala do problémů. A děti? Dospívající dcera právě prožívá zklamání související s první láskou...

Celé vyprávění je napsané z pohledu tří osob: Karolíny, Jakuba a jejich dcery Justýny. Zjistíte tedy, jak tito účastníci veškeré problémy prožívají. Občas mě fascinuje, jak jsme si všichni podobní. Jak v jakémkoli věku řešíme stále ty stejné problémy. Je úplně jedno, jestli teprve dospíváme, nebo už jsme dávno dospěli. Láska bolí v každém věku. Nepřísluší mi hodnotit, zda rozhodnutí Karolíny a Jakuba, která učinili, byla správná. Ale i tento román je důkazem, že problémy mezi rodiči nejhůře nesou děti. Co všechny bychom kvůli nim ne/měli obětovat? Toť otázka, nad kterou se každý čtenář musí zamyslet sám.

Mě příběh bavil. Mnoho situací bylo jako vystřižených ze života. Ano, je reálný. A klidně bych ho doporučila těm, kteří si rádi přečtou vyprávění Aleny Jakoubkové, Patrika Hartla či Radky Třeštíkové. I když styl psaní má každý autor trochu jiný, jejich příběhy pojí fakt, že hlavními hrdiny jsou obyčejné rodiny. A jejich příslušníci řeší problémy, které mohou potkat i vás.

Ačkoli jsem Johanu Kral dříve neznala, Probudím se jako delfín není její prvotina. Věnuje se i detektivkám: v roce 2020 vydala knihu Tvář a v letošním roce by ještě měla vyjít kniha nazvaná Asistent, jež bude součástí edice Původní česká detektivka. A já doufám, že se ještě pustí i do nějakého románu!

Komentáře (0)

Přidat komentář