Přiveď mě zpátky

recenze

Přiveď mě zpátky (2019) / Morsie
Přiveď mě zpátky

Psychologické thrillery jsou moje. Je to jeden z mých nejoblíbenějších žánrů a snažím se nenechat si ujít takřka žádnou takovou knihu. I když se musím přiznat, že A. B. Paris jaksi proplouvala kolem mě.

Tedy do jejího nejnověji česky vydaného díla Přiveď mě zpátky. Knížky s tak napínavou anotací, že nemůžete jinak, než se začíst do celého příběhu.

Jakmile se dovídáte o Finnovi a jeho ztracené Layle, propadáte se do labyrintu otázek, na které jen stěží nacházíte odpovědi.

Co se tenkrát na té francouzské benzínce stalo? To jako Layla odešla? Už ji Finn a vůbec její dosavadní život nebavil a tak využila příležitost a zmizela? Nebo ji někdo unesl? A potom nechtěl výkupné, protože ji asi rozprodal na orgány? Nebo se prostě propadla do země?

Těch otázek je spoustu a Finna dál sužují i dlouhé roky po téhle nešťastné události. Polici tenkrát řekl, co věděl a ta po Layle neúnavně pátrala. Jenže všechny stopy byly falešné a postupně úplně vychladly. A tak se s tím všichni museli nějak vypořádat a naučit žít.

A trauma se překonává nejlépe ve dvou, proč by tedy nemohli společně truchlit Finn s Laylinou sestrou Ellen? No, mohli. Tak hodně, že se z toho nakonec po dlouhých dvanácti letech zasnoubili.

A tehdy začíná situace nabírat obrátky.

Jednoho dne se ozve policie s informací, že byla Layla údajně spatřena. A tím to zdaleka nekončí. Objevují se její věci, Finn dostává různé zprávy a všechno to nasvědčuje tomu, že je možná Layla naživu a ne tak docela souhlasí se sňatkem svojí sestry a svého bývalého přítele.

A nebo přece jen není živá a tohle všechno někdo nastražil. Někdo, kdo toho ví víc, než by možná měl.

Výborná kniha, skvělá zápletka, a i když je příběh zkraje trochu těžkopádnější, jakmile se dostane do tempa, stává se neskutečně čtivým a atraktivním.

Jak jsem psala výše, mám ráda psychologické romány a knihy s dobře vyprofilovanými postavami a promyšleným dějem. To všechno Přiveď mě zpátky nabízí a ještě daleko víc. A přestože jde o autorčin první román, rozhodně se nejedná o žádný amatérský, začátečnický pokus. Tohle je plnohodnotná kniha skýtající navíc i morální přesahy.

Čtení rychle ubíhá, zápletka je zajímavá a dobře vystavěná a samotný styl autorčina psaní také není v pozadí kvalit knihy. Navíc je jasné, že se A. B. Paris snaží čtenářům předat jasné poselství. A totiž že tajemství jsou vrahy všech vztahů.

Přiveď mě zpátky je pro mě příjemným obohacením knihovny a já se těším na další autorčiny romány.

Komentáře (0)

Přidat komentář