Příjemné populárně historické čtení o korzárech

recenze

Sultánův admirál (1974) 4 z 5 / Jindra838
Sultánův admirál

Bratři Rudovousové (Barbarossa) byli klíčovými postavami námořní expanze osmanské říše v 16. století. Kniha populárně-naučnou formou vypráví jejich životní příběh.

V předešlém odstavci je třeba zdůraznit slovo populární. Je pravda, že život Hayreddina Barbarossy není třeba nijak zvlášť přibarvovat, abychom z něj dostali prvotřídní trhák ve stylu dosti krvavé červené knihovny. A tak je naše kniha plná korzárských lovů na krásné italské šlechtičny, vražd konkurenčních námořních lupičů v lázních, galejních otroků kteří se stali kapitány, kapitánů kteří se stali galejními otroky, údů utržených dělovými koulemi atd. Autor je ale vcelku zodpovědný popularizátor, pracuje s primárními zdroji a nevytváří žádné šílené konspirační teorie. Autorova kariéra v britském válečném námořnictvu se odráží v mnoha stranách popisů námořních bitev a obojživelných operací. Pikantní je jeho srovnávání kariér Hayreddina a Francise Drakea jako malá připomínka notorickým turkobijcům, že tehdejší námořní páni si v lupičských moresech nezůstali navzájem nic dlužni.

Z toho je vcelku jasné, že čtenář nemůže očekávat žádnou velkou analýzu společenského prostředí Středomoří 16. století. Zajímavá neosobní témata jako organizace loďařského průmyslu v lesuprostých částech Tunisu a Alžírska, systém obchodu a vzájemného vyplácení otroků mezi křesťanskými středomořskými mocnostmi a osmanskou říší, diplomatické pozadí Barbarossovy státní návštěvy ve Francii, složitá etnická skladba osmanských pánů a poddaných, to jsou náměty které autor pouze lehce nakousne a ani nepožvýká. Naše kniha není beletrie, ale ani žádné velké historické dílo. Jedna věcná výtka v tomto směru se ale nabízí. Kniha neobsahuje ani jednu mapu, i když je plná krátkých i delších lupičských i imperialistických námořních výprav. Neobsahuje ani jeden diagram námořní bitvy, i když se těmito bitvami dlouze zaobírá a tyto diagramy jsou známy z primárních zdrojů. Ilustrace ve stylu českého naivního orientalismu jsou příjemným doplňkem celkového stylu knihy.

V souhrnu--kniha je vhodné lehké čtení pro mladé dámy a horké letní večery. Je třeba přitom otevřít atlas a jezdit si v něm prstíkem. Pokud vám přitom sluha přinese do lázně osušku ve které skrývá dýku, a vy mu v poslední vteřině uniknete nahá na koni do vily vašeho superbohatého strýce, zážitek bude dokonalý.


Sultánův admirál Sultánův admirál Ernle Bradford

V době, kdy se objevovaly nové světadíly a nové námořní cesty, ovládali Středozemní moře dva bratři – Oruč a Chizr Barbarossové. Legenda o nich praví, že byli korzáři, piráti a lupiči. Ve skutečnosti byli – zejména mladší z nich –... více


Komentáře (0)

Přidat komentář