Preventivní vražda

recenze

Preventivní vražda (2021) 3 z 5 / akinomV
Preventivní vražda

Stanislav Češka – Preventivní vražda

Další příběh ze série „Původní česká detektivka“ inspirovaný skutečnými příběhy, které řeší brněnští kriminalisté.

Hned na začátku knihy se seznamujeme s čerstvě povýšeným plukovníkem Stanislavem Berkou.
Čtenáři této série mohou Standu Berku znát z předchozích knih a tudíž vědět, že dříve u policie pracoval, ale v devadesátých letech policejní sbor, po rozčarování z tehdejších poměrů, opustil.
Tehdy se vydal na nejistou dráhu soukromého detektiva, ale jeho cesty se mnohokrát zkřížily s prací policie a nakonec se k ní po 25 letech navrací.

Jak už to u tohoto autora bývá zvykem, nechává hlavní vyšetřovatele se trošičku představit a nakonec navodí atmosféru příjemného posezení s kolegy, kdy se začne odvíjet vyprávění starých příběhů z kriminalistické praxe. Tentokrát se Standa Berka sejde s Vilémem Jonášem, majorem mordparty, toho času v důchodu. A nám se tak otevírá další případ, který začal jako surové přepadení důchodkyně v jejím bytě, ale pokračoval vykrádáním bankomatů a končil smrtí. Skupina zlodějů má opravdu pestrý repertoár a kromě jejich záběru činnosti jsou pestré i jejich samotné životy.

Stejně jako v předchozích knihách se dozvídáme v doslovu, jak to celé bylo doopravdy. Jak sám autor přiznává, tyto doslovy jsou u čtenářů velmi oblíbené a já to mohu jedině potvrdit. Jména a většina míst jsou samozřejmě pozměněná, ale osoby a skutky jsou skutečné.

Já si protentokrát musím postěžovat jen na pár chyb v textu - jako chybějící písmenka a asi ve dvou případech jsem narazila na záměnu jmen. Dále bych trošku zkritizovala, že se jedna událost popisuje třikrát od různých postav, ale víceméně je to pořád ten stejný text. Vzhledem k tomu, jak je příběh vyprávěný, není pro čtenáře vyloženě akční. Opravdu jsem si při čtení připadala jako na návštěvě u kávy, kde poslouchám povídání mezi přáteli. Nečekejte tedy velké napětí a drásající akce. Ale pokud máte rádi klidnou vyšetřovací rutinu, budete spokojeni. A když si k tomu uvědomíte, že se jedná o skutečné události, rozhodně to dává plusové body. Takže určitě bych knihu doporučila.

Komentáře (0)

Přidat komentář