Přečteno: Mlčící pacientka

recenze

Mlčící pacientka (2020) / knihomolka239
Mlčící pacientka

Manželství malířky Alici se zdá být naprosto idylické a bezchybné. Tedy, až do chvíle, kdy je nalezena v době s mrtvým manželem a podřezanými zápěstími. Od toho dne už nepromluvila - s psychiatry, terapeuty, zkrátka s nikým.

Druhý příběh, který sledujeme je život Thea Fabera, který je nelogickou vraždou fascinovaný, možná až posedlý a za každou cenu chce celý případ vyřešit. Nic ale není tak, jak se zdá.

V knize se prolínají tři základní dějové linky - současnost, Theova minulost a zápisky z Aliciina deníku. Vzájemně se doplňují a svým způsobem na sebe navazují a čtenář se tak postupně dozvídá další detaily a zjišťuje, co a jak se vlastně stalo.

Hlavní příběh začíná ve chvíli, kdy se Theo nechá zaměstnat jako psychoterapeut ve stejné léčebně (případně středisku, klinice, nebo jak tomu chceme říkat), ve které se léčí malířka Alicia. Už od začátku je fascinovaný jejím příběhem a je přesvědčený, že se chce pokusit Aliciu přinutit mluvit. Setkává se s velkou nedůvěrou okolí a Alicia ani po několika sezeních nemluví. Theo si ale hraje tak trochu i na detektiva a začne pátrat po lidech, se kterými se Alice znala. Od nich se snaží zjistit co nejvíc informací a postupně odhaluje celý Alicin příběh. Nic ale není tak, jak se zdá a je zde více postav, které něco tají.

TAK TOHLE BYLA NAPROSTÁ PECKA!
Knížku jsem začala číst ráno cestou do školy a večer už jsem měla dočteno, tak moc mě příběh oslovil. Autor píše naprosto skvěle a čtenáře dokáže vtáhnout do děje tak, že nebude schopný knihu odložit, dokud ji nedočte. I když první zhruba třetina je trochu pomalejší, stále vás dokáže u příběhu udržet a navíc vás stále napíná. Postupným odhalováním jednotlivých skutečností, střípků příběhu si tvoříte vlastní názor na celou situaci, na konci vám ale vše vyvrátí. Dvě kapitoly před koncem jsem měla jasno, co a jak se stalo. No, a ono bylo všechno jinak a nic se nebylo tak, jak jsem čekala.

Ke konci přichází ten největší zvrat a vyřešení celého příběhu a můžu vám říct, že nic z toho jsem nečekala.

Thrillerů nemám přečtených moc, rozhodně si ale myslím, že tento za to stojí!

Hodnotím 90% a za poskytnutí reading copy mockrát děkuji Albatrosmedia!

Do kalendáře si nezapoměňte poznamenat 19. 3. 2020, kdy titul vychází.

- mujzivotknihomolky.blogspot.cz, Nikola Ludvigová

Komentáře (0)

Přidat komentář