Přečteno: Čtyři mrtvé královny

recenze

Čtyři mrtvé královny (2020) / knihomolka239
Čtyři mrtvé královny

Čtyři mrtvé královny jsem původně vůbec neplánovala číst. Jak už to tak ale občas je, i já jsem podlehla příspěvkům, které tuto knihu vychvalovaly a nakonec jsem si ji vzala jako recenzní výtisk. A dobře jsem udělala!

Příběh se odehrává v království Quadara, které je rozděleno do čtyř částí a vládnou v něm čtyři královny. Na začátku knihy najdete krásnou mapu, ve které je vše přehledně vysvětleno a během čtení jsem se k ní ráda vracela, když jsem si nebyla něčím jistá. Následuje popis čtyř kvadrantů, do kterých je Quadara rozdělena, a nakonec ještě patnáct královských zákonů.

Prvním vypravěčem je nadějná zlodějka Keralie, která příběh vypráví v ich formě. Oproti tomu pohledy jednotlivých královen jsou vyprávěny er-formou. Střídají se nám tedy různé pohledy a o příběhu si tak můžeme udělat docela dobrý přehled.

Ze začátku příběh vůbec nebyl špatný, možná právě proto, že tohle je něco úplně jiného. Fantasy detektivka, navíc v žánru YA. K tomu ještě autorčin originální nápad - to tu zkrátka ještě nebylo! Ubíhal sice rychle, osobně mi ale připadalo, že tomu něco chybí. Potom ale přišel obrovský zvrat a od té doby to byla neskutečná pecka! Vůbec jsem se nedokázala odtrhnout a nadšeně jsem hltala každé slovo, každičkou větu. Nic takového jsem ještě nečetla a myslím, že zase dlouho číst nebudu.

Čtyři mrtvé královny by si zkrátka měl přečíst každý!

Autorka v knize použila hned několik nových prvků - lék jménem HIDRA, speciální komunikační čipy. Nic z toho nám ale pořádně nepředstavila, což je škoda. Zrovna v případě čipů, které jsou pro příběh zásadní, bych se ráda dozvěděla víc. Takhle bohužel moc nevím, co si pod tím představit.

Postavy jsou promyšlené do detailů a zkrátka skvěle napsané. Konkrétně třeba Keralie dostala hodně prostoru a my jako čtenáři jsme měli příležitost ji poznat blíž.

Milovníky romantiky bohužel zklamu. V knize sice romantická linka je, od začátku je ale naprosto jasná, nehraje nijak důležitou roli a spíš se vyskytuje na pozadí.

Hodnotím 90 % a Čtyři mrtvé královny bych doporučila všem, kdo hledají něco nového a originálního.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatrosmedia!


Čtyři mrtvé královny Čtyři mrtvé královny Astrid Scholte

Dechberoucí pátrání po vrahovi čtyř královen. Čtyři mrtvé královny. Tři dny na dopadení vraha. Dvě milostné aféry. Jeden šokující zvrat. Šestnáctiletá Keralie vypadá jako neviňátko, ve skutečnosti je ale jednou z nejschopnější... více


Komentáře (0)

Přidat komentář